Číslicová technika - XII

Sdílej
 
Minule jsme si nastínili postup výroby plošného spoje a jeho osazení. Dnes si popíšeme postup výroby čelního panelu našeho zdroje. Čelní panel, stejně jako plošný spoj, je vyroben z cuprextitové desky. Na panel jsme ale použily desku, na které nebyla nanesena vrstva mědi.

Jednoduchý zdroj napětí a frekvence pro pokusy s obvody TTL - výroba čelního panelu.

Foto
Minule jsme si nastínili postup výroby plošného spoje a jeho osazení. Dnes si popíšeme postup výroby čelního panelu našeho zdroje.
Čelní panel, stejně jako plošný spoj, je vyroben z cuprextitové desky. Na panel jsme ale použily desku, na které nebyla nanesena vrstva mědi. Jak je vidět z obrázku a fotografii má přední část rozměry 70 x 90mm. Tyto rozměry stejně i jako rozměry další jsou pouze orientační a jsou jednou z možností, jak čelní panel vyrobit. Pokud by se vám tato verze nelíbila, není nic jednoduššího, než si navrhnout přední panel svůj.
Pokud se vám tato verze líbí, není důvod proč nezačít s vlastní výrobou. Z cuprextitové desky tedy odřízneme příslušný rozměr a případně i zaoblíme rohy. Jak je patrné z fotografie na čelním panelu jsou umístěny výstupní napájecí svorky (červená a černá), kontrolka činnosti - zapnutí (zelená LED), hlavní spínač (páčkový přepínač), výstupy obou zdrojů frekvence (zelené zdířky), kontrolky činnosti zdrojů frekvence (červené LED) a dva knoflíky od potenciometrů, jimiž regulujeme frekvenci příslušného kanálu. K panelu jsou také z druhé strany přidělány oba potenciometry, ale o tom až později.
Foto
Pokud tedy máme desku potřebných rozměrů se zaoblenými rohy, začneme odvrtávat otvory pro jednotlivé komponenty na čelním panelu.
Pro otvory napájecích zdířek, které jsou mimo jiné šroubovací (mimo banánku, který do nich lze zasunout, k nim lze připojit i samotný drát) použijeme vrták o průměru zhruba 8mm. Pro otvory pro zelené zdířky zhruba vrták 6mm, pro otvory LED a spínač zhruba 5 až 6mm. Protože asi ne všichni použijete stejné součástky, budou se i tyto rozměry nepatrně lišit a je proto dobré si nejprve díry předvrtat menším vrtákem a po té je zvětšovat.
Foto
Většinu součástí máme již umístěnou, ale zbývají nám ještě potenciometry. Jek je vidět z obrázku, ty jsou umístěny na zvláštní destičce, která je pomocí distančních sloupků a šroubků M3 se zápustnou hlavou přišroubována k čelnímu panelu, jak je patrné podle šroubků rozmístěných vedle knoflíků od potenciometrů. Její rozměry naleznete také na obrázku. Při výrobě je dobré si nejprve vyvrtat všechny otvory na malé destičce a pak již tuto vyvrtanou destičku přiložit k čelnímu panelu a teprve podle děr v ní, vyvrtat otvory do čelního panelu. Zmenší se tak možnost, že díry nebudou přesně sedět, čímž by se zkomplikovalo konečné sestavení. Pokud se vám tento způsob zdá moc pracný, není nic jednoduššího, než potenciometry přišroubovat rovnou na čelní panel.
Všechny komponenty máme již umístěny, takže na konec zbývá vyvrtat otvory pro šroubky, kterými přišroubujeme čelní panel k plošnému spoji s elektronikou. Jak si jistě vzpomínáte minule jsme mimo součástek připájeli na desku s elektronikou i dva kovové distanční sloupky. Ty nám poslouží, jako dva úchyty, do kterých zašroubujeme šroubky, které procházejí čelním panelem a připevní ho k desce s elektronikou (jsou to ty ve spodní části panelu).
Foto
Dnes jsme si tedy vyrobili čelní panel a přišroubovali jsme ho k elektronické části. Příště už náš zdroj dokončíme a naučíme se s ním zacházet.

Seznam součástek z dnešního dílu:
-cuprextitová deska
-červená a černá zdířka + dvě zelené
-páčkový přepínač
-objímky pro LED diody
-přístrojové knoflíky na potenciometry
-šroubky M3 se zápustnou hlavou - 10x a 4x plastové distanční sloupky 10mm se závitem vnitřním/vnitřním