Naše léčivé rostliny XXXX - Rulík zlomocný

Sdílej
 
Rulík je vytrvalá, 50 až 200cm vysoká, jedovatá, statná rostlina, se silnou, listnatou a rozvětvenou lodyhou. Užívanou částí je list a kořen. Rulík obsahuje silné účinné alkaloidy, z nichž hlavní je hyoscyamin, který při sušení většinou přechází v atropin. Vedle těchto alkaloidů je v kořenech malé množství skopolaminu a balladonninu.

Rulík zlomocný [Atropa belladonna L.]

Rulík je vytrvalá, 50 až 200cm vysoká, jedovatá, statná rostlina, se silnou, listnatou a rozvětvenou lodyhou. Listy jsou střídavé, na kvetoucích lodyhách vstřícné, vějčité, až oválné, celokrajné, pýřité, špičaté, klínovitě zúžené do okrouhlého řapíku.
Květy jsou špinavě fialovo-hnědé, vyrůstající po 1 až 2 z paždí listů, oboupohlavné a stopkaté. Kalich je zelený, kališní zuby vějčitě špičaté a koruna je zvonkovitě trubkovitá.
Plodem je bobule, která je z počátku zelená a v době zralosti černá.
Kvete v červenci a srpnu.

Foto
Rulík zlomocný je rozšířen v Evropě a v západní Asii. U nás je poměrně hojný. Roste na mýtinách a při okrajích lesů, zvláště pak v hornatějších polohách. Někde se také pěstuje.
Užívanou částí je list a kořen. List se sbírá v prvním, nebo druhém roce před květem. Kořen se u pěstovaných rostlin sbírá v druhém vegetačním roce v září, nebo říjnu.
Rulík obsahuje silné účinné alkaloidy, z nichž hlavní je hyoscyamin, který při sušení většinou přechází v atropin. Vedle těchto alkaloidů je v kořenech malé množství skopolaminu a balladonninu. Dalšími látkami jsou například třísloviny.
Látky obsažené v rostlině zasahují četné okruhy nervové soustavy. V léčivých dávkách omezují sekreci žláz, zpomalují střevní pohyby a uvolňují hladké svalstvo. Velké dávky však mohou vyvolat pocit sucha v ústech a po té hluboký spánek, který končí smrtí v důsledku obrny dýchacího ústrojí.
Rulík je prudce jedovatou rostlinou, a proto ho lze použít jen na lékařský předpis a pod lékařským dohledem.
V průmyslu se například užívá k izolaci alkaloidů a k výrobě léčiv.