Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC - 24

Papírová archeologie aneb Historie vystřihovánek v ABC - 24
Sdílej
 
V dnešním povídání o historii vystřihovánek v ABC dobrouzdáme jeho 21. ročníkem. O zajímavé produkci klasické autorské dvojice architektů Richarda Vyškovského a Pavla Blechy jsme psali v předchozích dvou dílech, nyní se podíváme na práci dalších autorů.

21. ročník – L. Müller, Džalhar Nemo, ŠOK a VEŠ


Ladislav Müller a jeho papírové „angličáky“

V 1. čísle 21. ročníku (8.9.1976) se objevila nejnovější kreace Ladislava Müllera. Byl jí model osobního vozu Fiat 125p, mutace vyráběné tehdy u našich severních sousedů a všeobecně známé pod názvem „polský fiat“. V doprovodném textu k vystřihovánce čteme: „Oproti původnímu italskému fiatu byly u jeho polské varianty zesíleny některé součásti s ohledem k vyšší náročnosti provozu na středoevropských silnicích.“ Jak kulantní srovnání kvality vozovek v tehdejší západní a východní Evropě...
Model medově zbarveného automobilu nemá uvedeno měřítko (cca 1:38) a podobně jako Zastava 1100 z č. 16/20 má i tento osobáček zpracován interiér, což není dodnes u tak malých modelů zvykem. Sice velmi jednoduše (jedním dílem ve tvaru kvádru), ale přece je zobrazen a prokreslen motor – to proto, že lze postavit model s odklápěcí karosérii a pak je vidět kompletní vnitřek vozu. Kdo z menších modelářů by si na interiér netroufl, může postavit model bez něj – okna vozu jsou prokreslena a není nutno je vyřezávat. Boky pneumatik jsou rovné, ale autorovi se celkem zdařilo plastické vystínování tmavou a světle šedou. Výše uvedené činí z malého modelu zajímavou a docela moderní a nadčasovou záležitost.
Série osobních vozů z továren tehdejšího socialistického tábora v podání L. Müllera pokračuje v čísle 12/21, kde nacházíme červený off-road VAZ 2121 – Niva, který projede i tam, kde by zkolaboval zpevněný polský fiat. Interiér opět nechybí (možnost odklopení karosérie), měřítko je tentokrát 1:32 (neuvedeno).

L. Müller je autorem modýlku malinkého trojstěžníku s podstavečkem a s názvem plachetnička na poličku, která se objevila v č. 10/21. Jde o výtvor pro nejmenší a začínající modeláře (všimněte si, že tuto důležitou funkci plní ABC dodnes) a na modelu je zajímavý právě ten název „...na poličku“: Přímo nabádá váhající drobotinu, aby si zkusila vystřihovánkovou zručnost a modýlkem vyzdobila pokojík.

Tím je uzavřen příspěvek Ladislava Müllera do 21. ročníku. Platí pro něj to, co v minulých letech: Kdyby přidal na kreslířské preciznosti a „fajnovosti“, dodnes by moderní autoři malých autíček měli od něj hodně vysoko nasazenou laťku. Bohužel se tak nestalo, modely L. Müllera jsou dnes prakticky zapomenuty a nebyly příliš populární ani v době svého vzniku. Škoda, nechybělo mnoho...

Džalhar Nemo, ŠOK a VEŠ

Čtenáři naší historie a pamětníci vědí, že vedle dvojice Blecha-Vyškovský a L. Müllera byla třetí hlavní konstrukční kanceláří v té době (již od 15. ročníku) dvojice Václav Šorel a František Kobík, spolupracující i s dalšími autory.

Do čísla 3/21 připravil Džalhar Nemo (tj. redakce pod vedením sci-fisty Vlastislava Tomana) a F. Kobík foukací raketu Hvězdolet 21. S raketkou se mohly tehdejší pionýrské kolektivy solidně pobavit – kapitán Džalhar jim připravil celkem šest různých soutěží, vše v rámci tehdejší celoroční pionýrské hry Hvězdolet 21. Vystřihovánka létající foukačky byla později zopakována v č. 20/27.
Poté, co si zafoukáte, možno si zaházet – ročník 21 byl velmi úrodným, pokud jde o foukadla, házedla a „létadla“ všeho druhu:
Pestrý kluzák ABC s „markingem“ P.F.1977 vyšel v č. 8/21 v prosinci 1976. Autorem je dvojice Šorel-Kobík (ŠOK). Ti jsou podepsáni také pod zajímavým házedlem Delta s širokým šípovitým delta-křídlem, které vyšlo v č. 23/21.
V čísle 16/21 se poprvé objevuje jméno špičkového kreslíře nejen letecké techniky Jaroslava Velce pod vystřihovánkou – je jím házedlo letounu MiG-15 a místo autorské značky ŠOK čteme VEŠ (autoři Velc-Šorel).
A až si dosyta zaházíte s kluzáky, možno vyzkoušet fyzikální jev zvaný vznášení. V č. 12/21 vyšla vystřihovánka dvou minivznášedel neuvedených autorů – za konstrukcí ale možno tušit V. Šorela a jednoho z kolegů dvojice ŠOK či VEŠ.

Václav Šorel je znám jako velký propagátor letectví a modelářství, nejen papírového, ale především plastikového. Do čísla 14/21 připravili s F. Kobíkem dvojstranu jako pozadí s kosmickým prostorem, coby doplněk k plastikovému modelu lodi Vostok. Kresba kosmu je zdařilá, pozadí je jistě možno využít i pro papírový model některého z mnoha kosmoletů této autorské dvojice a výstavní ambice modelu tak velmi vzrostou.

Modely „malé milé“ vojenské techniky pro začátečníky se v ABC objevují dodnes a měli jsme možnost se na nich učit i před 30 lety. Samohybný kanón SU-76 z dílny Šorel-Kobík vyšel v č. 5/21. Model bez uvedeného měřítka je zpracován na 1,5 strany. Dílů je dle čísel jen 31, ale fyzických dílečků musíme nastříhat mnohem více: 75. Pokud byste se dnes do tohoto modelu pustili, rozhodně nevystřihávejte chlopničky kolem obvodu kol – tento způsob konstrukce byl překonán již v době svého vzniku.
Co vždy na vystřihovánkách dvojice ŠOK zaujalo, to je návodná kresba – je barevná, prostorová, přehledná a dosti zvyšuje atraktivitu vystřihovánky. Prostě, „marketingově“ dokonalá. Do stejné rodiny spadá i jejich další samochodka, SU-152 z č. 17/21.

Do kategorie začátečnických modelů patří i sněžné vozidlo Lavina PZ 800, zpracované na dvě stránky v č. 10/21. Červený papírový stroj z dílny ŠOK pro malé kluky má korbu a jednoduchý pásový podvozek a můžete si s ním hrát třeba na zásobování odříznuté horské chaty. Obdobný stroj v měřítku 1:32 (Lavina PL 800Z) zpracoval později i Miloš Čihák v č. 13/31.

A nyní stručný přehled dalších vystřihovánkových drobností z 21. ročníku, svědčící o bohatosti vystřihovánkové tvorby:
Diorámata a prostorové obrázky:

- Slévárna – č. 2/21;
- Telefonní nástěnný přístroj z roku 1905 (rozkladný obrázek) - díly se lepí na obrázek v časopise – č. 5/21;
- Opravna motorových lokomotiv, autor F. Kobík – č. 9/21;
- Severozápadní Morava před 280 milióny let, autoři RNDr. Josef Beneš, CSc. a Jaroslav Drahokoupil – č. 11/21;
- U opolidí na Podřipsku (550 tisíc let), autoři J. Beneš a J. Drahokoupil – č. 20/21 (o těchto zajímavých didaktických pomůckách jsme si povídali již v 16. díle této historie).

Vystřihovánkové hračky:

- 3× s jednou čočkou (lupa, okulár dalekohledu, dalekohled) - část vystřihovánky včetně skleněné čočky je na vkládané příloze – č. 1/21;
- Krabička na kartičky "Atlas ABC" (verze 3), autor Božena Hrubá – č. 3/21 (s tiskovou chybičkou – opraveno v č. 9/21);
- Mikuláš a čert (dárkové krabičky), autor B. Hrubá – č. 6/21;
- Stereokukátko, doplněné o dvojice prostorových, stereoskopicky vyfotografovaných obrázků, autor Ivan Wild – č. 6/21 (střihy vyšly i v č. 1/22);
- Kouzelné kotoučky (Kde se ty barvy vzaly…..) – poslední vystřihovánka skvělého konstruktéra Vladimíra Procházky v ABC – č. 7/21 (1.12.1976);
- Spořílek – pokladnička, autoři ŠOK – č. 8/21;
- Spořínek s tajnou krabičkou na poklady, autoři Martin Pilný a Edita Plicková – č. 15/21;
- Věčný kalendář s přihrádkou na tužky a štětce – č. 9/21;
- Kazeta na drobné dárky (k MDŽ) – č. 11/21;
- Papoušek – první dílko nové řady papírových zvířátek B. Hrubé – č. 8/21. Do této série patří také:
- Zebra – č. 14/21 (reedice v č. 25/44);
- Slon – č. 16/21 (mírně zmenšená reedice v č. 5/45);
- Tukan – č. 24/21 (reedice v č. 2/45).

Určovací kotouče:

- Použití rostlinných jedlých tuků a olejů – č. 4/21;
- Vosy – č. 14/21;
- Naše keře II – č. 18/21;
- Brouci a jejich larvy – č. 21/21;
- Jak nastavit plachty? – autor Jan Horák, kresba Jaroslav Velc – č. 22/21 (reedice v č. 20/27);
- Naše dřeviny – č. 23/21.

Jak vidno (s přihlédnutím k řadě modelů R. Vyškovského a P. Blechy a také ke kartičkám Atlasu ABC), pestrost vystřihovánek byla tehdy mimořádně veliká. Ve 22. díle naší historie byla zmínka o anketě Napiš svá přání, která měla zjistit, o jaké vystřihovánky byl tehdy největší zájem. Anketní lístek vyšel v č. 14/21 a v čísle 23/21 redakce zveřejnila výsledky. Anketa, vnitroredakčně nazývaná „žlutý mor“ dle zbarvení anketních lístků, měla velký ohlas a autor ankety, Martin Pilný, mohl být nadmíru spokojen. Odpověděl každý sedmý čtenář, tj. dorazilo 27815 odpovědí (byl jsem tehdy mezi nimi), z toho 91% odpovědí zaslali chlapci. Největší věkovou skupinou byli čtenáři ve věku 12-13 let. A co si tehdejší kluci na déčkách nejvíce přáli? Vyhrály vozy formule 1, následované stolními hrami, kosmickou a bojovou technikou, moderními letadly a skansenem. Kupodivu velmi málo bodovaly zemědělské a stavební stroje. A hádejte, kolik čtenářů si přílohy (déčka) vůbec neoblíbilo? Jen 15.

A závěrem bych rád upozornil na zajímavé články a texty ve 21. ročníku ABC:

„Malý Richard, ten se má“ je název dvoustránkového textu redaktora Martina Pilného o tvorbě arch. Richarda Vyškovského v čísle 16/21. Článek je doplněn sedmi barevnými fotografiemi legendárního domácího kolejiště, které pan architekt budoval pro svého syna a osazoval svými papírovými modely lidových staveb – přátelé Skansenu ABC, tady hledejte kořeny a úhelné kameny Skansenu!
Receptář modeláře a kutila byl výukový seriál s vynikajícími ilustracemi Františka Kobíka, který se na stránkách pro techniky střídal ob číslo s modelářskými monografiemi. Seriál přitažlivou formou učil zručnosti a finesám rozličných modelářských oborů.

Na shledanou v archívu starých vystřihovánek z ABC, již u ročníku 22, se těší,