Cossacs: European Wars

Sdílej
 
CO SE HRAJE Sedmnácté a osmnácté století bylo obdobím velkých změn. Na Starém kontinentě zuřila válka o španělské dědictví, třicetiletá severní, sedmiletá a další války, v Novém světě se snažila Anglie získat dominantní postavení. A právě do tohoto prostředí je situována realtimová strategie Cossacs. K dispozici jsou čtyři tažení (v karibské oblasti, kde bojujete za anglickou korunu, na Ukrajině, ve Francii a v Rusku), asi deset jednotlivých misí a náhodně generované mapy. Samozřejmostí je multiplayer až se šesti protivníky, celkem je ve hře k dispozici šestnáct národů.

To už tady bylo?

Cossacs: European WarsPrvní věc, která vás na hře Cossacs zarazí, je to, že vypadá, jako by z oka vypadla Age of Empires II. Vytváříte si rolníky, kteří pak pěstují obilí, těží suroviny či stavějí a opravují budovy. Pak si budujete silnou armádu a chystáte se rozdrtit nepřítele. Klasický, již značně omšelý systém hry. V Cossacs je ovšem ověšen ještě dalšími "drobnostmi". Vylepšení systému boje zahrnuje vytváření oddílů, které mají své velitele (a následně lepší schopnosti), každý z šestnácti národů má valnou většinu jednotek vlastních, s lišícím se vzhledem i parametry, některé jednotky mají tzv. udržovací náklady (žold, který jim musíte platit), navíc si můžete najmout žoldáky (jsou k dispozici téměř okamžitě).

Není to tak jednoduché

Cossacs: European WarsSpráva zdrojů také doznala změn, pokud vám dojde například jídlo (neustále ubývá - musíte své jednotky přece živit), vypukne hladomor, nemáte-li dostatek uhlí a železa, nemohou bojovat vaše jednotky používající střelný prach, v případě, že se ocitnete bez zlata, odmítnou některé jednotky (zejména dělostřelecké) bojovat a některé dokonce dezertují, nebo se vzbouří a zaútočí proti vám. Dalším prvkem, kterým Cossacs převyšují Age of Empires a podobné hry, je masivní vývojový strom. Ve hře je velké množství různých vylepšení, která jdou více "do hloubky", než je v podobných hrách zvykem (obranu, útok jednotek, počet děl ve věži aj. můžete zvyšovat až asi na sedmou úroveň). V pokročilejších misích se pak můžete posunout do dalšího technologického období (století), což vám umožní přístup k novým jednotkám a stavbám.

Několik škrábanců na jinak čistém štítě

Cossacs: European WarsGrafika je velmi pěkná a detailní, a to v rozlišeních až do 1600 x 1200. Zvuky jsou kvalitní a nápadité a celou hru podbarvuje několik zvukových stop, které se však za čas oposlouchají. Jenže chybičky se nevyhnuly ani této slibně vypadající hře. Nejvíce asi zarazí nevyvážená umělá inteligence, počítač na jednu stranu útočí na vaše dělníky opravující budovy, jeho dělníky chrání vojáci, abyste mu je nemohli zajmout atd., ale zároveň se například nechají některé jednotky, zejména námořní, vlákat velmi snadno do pasti, a tak zatímco pronásledují návnadu, vaše flotila je bezstarostně likviduje. Také mi nevyhovuje nevyčerpatelnost surovin, v případě dolů je to logické, ovšem kácí-li dvacet dělníků jeden strom celou misi, nepůsobí to příliš věrohodně. I přes některé chybky je ovšem hra Cossacs zábavná a obsahem misí pestrá real-time strategie, u které se nudit nebudete.

Cheaty

Cossacs: European WarsPři zadávání cheatů nejprve zmáčkněte ENTER a pak pište následující kódy .resources nebo money - přidá zdroje supervizor - odstraní "mlhu války" multitvar - po stisku klávesy P zpřístupní všechny jednotky