Jehličnany: Kryptomerie japonská

Sdílej
 

Kryptomerie japonská. Statný strom, ve své vlasti dosahující výšek až kolem 50 metrů. Mohutná koruna je široce kuželovitého tvaru, tvořená silnými vzpřímenými větvemi.
Kůra je hnědočervené barvy, záhy se mění v borku odlupující se v tenkých pruzích. Jehlice jsou 10 až 20 mm dlouhé, špičaté šídlovité a srpovitě zahnuté. Jsou jasně zelené barvy, na větévkách jsou sestaveny spirálovitě v pěti řadách; odstávají od větévek na všechny strany. Na konci kratších větévek dozrávají téhož roku kulovitě šišky. Mají v průměru 1,5 až 3 cm, jsou složeny ze zdřevnatělých šupin, z nichž každá mě na hřbetě zahnutý osten.
Kryptomerie japonská pochází z Číny a Japonska. V Japonsku se háje a stromořadí kryptomerií s oblibou pěstovaly kolem chrámů a klášterů, některé stromy v nich dosahují úctyhodných rozměrů a věku. Trvanlivé dřevo kryptomerie je vyhledáváno a velice ceněno v uměleckém truhlářství.
V polovině minulého století byla semena kryptomerie japonské přivezena do Evropy a od těch dob se tato ozdobná konifera pěstuje v parcích. Vyžaduje vlhčí stanoviště a je dosti odolná vůči mrazům. V kultuře byla vypěstěna celá řada rozmanitých forem s různým tvarem a zabarvením jehlic i rozličnými vzrůstovými tvary. S úspěchem je pěstována i u nás.