Jehličnany: Toreja kalifornská

Sdílej
 

Toreja kalifornská. Jehličnatý strom dorůstající výšek od 10 do 30 metrů při průměru kmene až 1 metr. Koruna je široce kuželovitě, sestavená z rozložitých, vodorovná odstávajících větví v přeslenech.
Borka toreje kalifornské je šedohnědá, brázditá až šupinovitá. Strom se v některých rysech podobá tisu. Jehlice jsou velmi dlouhé, od 2,5 až do 9 cm! Široké jsou 3 až 4 mm, na koncích zašpičatělé s pichlavým ostnem. Jsou svěže temně zelené, s dvěma bělavými proužky na rubu. Zcela neobvyklý ve srovnání s jinými jehličnany je plod toreje: je 2.5 až 4 cm dlouhý, tvoří jej dužnaté osemení, které obaluje jediné velká hnědé semeno. Osemení je zelené, s červeně fialovými pruhy, plod připomíná nezralou švestku.
V přírodě se volně toreja kalifornská vyskytuje v poměrně nevelké oblasti na západě Spojených států amerických, v Kalifornii v horách při tichomořském pobřeží a v pohoří Sierra Nevada. Poskytuje cenné dřevo. V Evropě se jako ozdobná dřevina pěstuje od poloviny minulého století, a to nepříliš hojně. U nás v Československu se s ní (případně s jiným americkým nebo východoasijským druhem tohoto málo známého rodu jehličnanů) setkáme jen vzácně v chráněných polohách parků s bohatými sbírkami cizokrajných dřevin.