Rašeliníky luk: Rašeliník lesklý

Sdílej
 

Rašeliník lesklý. Vlhkomilný druh rašelinných luk, bažinatých příkopů a olšin. Roste velmi roztroušeně od nížin do hor, kde na mokrých loukách a někdy i na skalách stoupá do výšek přes 1 000 m nad mořem (na hřebenech Krkonoš). Vrchovištím se vyhýbá. Ostrůvkovitě, bez souvislého rozšíření, roste po celé severní polokouli a zasahuje až do Jižní Ameriky. U nás jej počítáme k vzácnějším druhům.
Tento druh známe v několika modifikacích a formách, které tvoří téměř souvislou řadu bez výraznějších přechodů. Typické rostliny jsou většinou štíhlé, za sucha charakteristicky matně lesklé (dobrý orientační znak pro určování), zelené, hnědé nebo někdy i červenohnědé. Lodyžní lístky se velikostí blíží dvěma milimetrům a připomínají rovnoramenný trojúhelník s krátkou, jakoby uťatou, mírně zubatou špičkou. Chlorocysty připomínají na průřezu trojúhelník.
Rašeliník lesklý, který patří do subsekce Acutifolia, je dvoudomý nebo i jednodomý. Vzhledem k množství různých forem docházelo v minulosti k častým komplikacím v taxonomii a názvosloví, zejména používáním četných synonym.