Rašeliníky luk: Rašeliník odchylný

Sdílej
 

Rašeliník odchylný. Běžný, ekologicky velice plastický druh, který dobře snáší např. výkyvy a rozpětí hodnot pH. Nejčastěji zarůstá různá prameniště, okraje rybníků a mokré rašelinné louky od nížin až do hor, kde je nejhojnější. Někdy se nevyhýbá ani trvale zamokřeným okrajům vrchovišť nebo lesním bažinám. U nás roste běžně ve všech pohraničních horách a hojný je i po celé severní polokouli.
Rašeliník odchylný, jak napovídá samotný vytváří podle typu stanovišť četné modifikace a formy, které byly, zvláště v minulosti, předmětem mnohých taxonomických sporů. Za základní formu dnes považujeme středně velké rostliny (kolem 15 cm), většinou zelené nebo zelenohnědé barvy, s drobnými lodyžními lístky (do 1 mm), které připomínají rovnostranný nebo i rovnoramenný trojúhelník. Velikosti i tvarem, stejně jako celá rostlina, se podobají rašeliníku křivolistému.
Jen na vrcholu jsou výrazně zaoblené, bez nasazené špičky. Oba tyto druhy ze subsekce Cuspidata vytvářejí mezi sebou ve tvaru lodyžních lístků různé přechody, ovšem ke skutečné záměně druhů obvykle dochází jen tehdy, pozorujeme-li pod mikroskopem lodyžní lístek rašeliníku odchylného přehnutý, potom se zdá špičatý. Zelené chlorocysty, zde jako pomocný znak, jsou na průřezu trojúhelníkovité.
Rašeliník odchylný je dvoudomý, poněkud častěji plodný a samičí větve se někdy mohou zbarvit až do hnědočervena.