Rašeliníky luk: Rašeliník tupolistý

Sdílej
 

Rašeliník tupolistý. Je to typický druh rašelinných luk. Roste v nížinách i na horách, někdy na hlubokých vrstvách rašeliny a často zarůstá břehy potoků a rybníků. Vyskytuje se roztroušeně po celé severní polokouli a u nás nejhojněji na Třeboňsku a Českomoravské vrchovině.
Jednotlivé rostliny jsou statné, většinou zelené nebo hnědozelené, za sucha lámavé a podobné některým formám rašeliníku odchylného, s nímž je tento druh příbuzný ve stejné subsekci Cuspidata. Pod mikroskopem jej poznáme hlavně podle velkých lodyžních lístků se zaoblenou, jemně třásnitou špičkou a podle úzkých oválných živých buněk - chlorocyst. Ve sporných případech, podobně jako u rašeliníku jednostranného, hraje důležitou roli i přítomnost pórů na lístcích větevních, které vyniknou zvláště po obarvení rostliny.
Rašeliník tupolistý je dvoudomý a malé tmavohnědé tobolky nesou jasně žluté výtrusy, jejichž barva vyniká zvláště pod mikroskopem. Přestože tento rašeliník v Evropě nepatří mezi vysloveně vzácné druhy a netvoří odlišné formy, byl jako druh popsán dost pozdě, především však pro časté záměny s rašeliníkem odchylným a někdy i křivolistým.