SKATE - ABC skateboardová škola

SKATE - ABC skateboardová škola
Sdílej
 
Jako dárek jste v tomto ábíčku našli DVD se školou skateboardingu. Ideální příležitost k tomu, začít jezdit na skatu.


Exkluzivně pro ABC ji udělal jeden z nejlepších českých jezdců Tomáš Vintr (27) s ostříleným skateovým kameramanem a fotografem Davidem Chvátalem (28).

Jak jste se ke skateboradingu dostali? Tomáš jako jezdec, David jako kameraman...

Tomáš: Začal jsem jezdit někdy kolem roku 1996 v Berouně. Předtím jsem se věnoval sportům jako fotbal, tenis, judo nebo plavání. Přestalo mě bavit, jak na mě pořád křičí trenér, vyčítá mi tohle a tamto, a tak jsem se začal rozhlížet po něčem jiném. Jednou jsem viděl lidi na skejtu: partu lidí, co chodí ven, dělají blbosti a jen tak si skáčou. To mě zaujalo a koupil jsem si první skate. Bylo mi patnáct. Začali jsme jezdit s kámošem, přidávali se k nám další lidi a najednou jsme byli taky parta. Ppřestěhoval jsem se do Prahy a tady od tý doby jezdím.

David: Já jsem se ke kameře dostal přes skateboarding, ale pořád snažím jezdit. Ještě v době, kdy žádná videa nebyla, jsem se zranil a říkal jsem si, že kdybych nemohl jezdit, bylo by dobré mít vzpomínky. Natočili jsme si video a vznikl Black Rabbit 1.

Tomáš: Hlavně ale řekni, proč se to video jmenuje Black Rabbit!
David: No... jmenuje se Black Rabbit, protože mám doma černýho králíčka.
Tomáš: Napiš, to tam, prosím... to tam musíš napsat!

Davide, ty víc jezdíš, nebo točíš?


David: Víc točím. Když jsme tehdy - v sedmnácti - udělali Black Rabbit 1, dali jsem ho do distribuce. To předtím nikdo neudělal. Všichni si mysleli, že to nikdo nebude kupovat. Ale vyšlo to. Ukázalo se, že by bylo dobrý u toho zůstat, protože bych pak mohl i jezdit. Většina lidí později začne normálně pracovat a už se skatu nemůže tolik věnovat.
Tomáš: Pro starší jezdce je důležitý, aby měli práci spojenou se skatem. Nemyslím být zrovna skladníkem ve skateový firmě, ale každá práce spojená s ježděním je dobrá.

Jak se točí skateové video? Co je důležité, aby to dopadlo dobře?


David: Člověk tomu musí hlavně rozumět. Viděl jsem hodně videí od lidí, kteří nikdy nestáli na skatu. Sice to může vypadat dobře, ale zároveň působí to strašně uměle.

Tomáš: A nepatří to do toho prostředí. Potřebuješ člověka, který jezdí a ví, jak to natočit. Musíš mít cit, vědět, jak jednotlivý triky točit, a samozřejmě i umět jezdit. Protože hodně scén se točí tak, že kameraman jede za tebou na skatu a zároveň tě točí. A to je třeba Davidova velká výhoda, začal jezdit dokonce o dva roky dřív než já.

V čem je ABC škola skateboardingu tak zvláštní? Jak vás to vlastně napadlo?


Tomáš: Mladší lidi to může přimět, aby začali jezdit. Aby se skateboarding stal alternativou k fotbalu, hokeji, tenisu a dalším sportům. Když mi Martin Černík řekl, že pro ABC dělal školu snowboardu, hned mi blesklo hlavou: Právě tohle by opravdu mohlo nakopnout scénu. Stačí jenom ukázat, že je tu další možnost, jak se stát vrcholovým sportovcem. Ne každý potřebuje, aby nad ním stál trenér. Myslím, že dělat věci podle sebe by hodně lidí bavilo, a když budou mít talent, mohlo by se to v Česku rozhýbat.

David: Pro mě bylo taky důležitý, že je to spojený s ábíčkem, který sem jako malej hodně četl a mám ho rád. Říkal jsem si, že když to vyjde v tomhle časopise, je to jedině dobře.

Video je dlouhé asi půl hodiny. Za jak dlouho se člověk dokáže všechny ty triky opravdu naučit?


Tomáš: To je hrozně relativní. Někdo si stoupne na skate a za týden udělá první maličký ollie. Většinou to ale trvá několik měsíců, než vyskočíš na patník. Hlavní je neuspěchat to. Dneska v ulicích vídám děti, co se hned snaží dělat obtížný triky, který člověk nezvládne ani po pěti letech. Jedou po ulici, sotva na prkně stojí, najednou se zaklepou a vykopnou skate. Ten letí deset metrů daleko a jim je jedno, kde skončí, hlavně že se protáčí. A to je špatně. Nejdřív musíš mít stabilitu, naučit se zatáčet, odrážet se a brzdit. A když tohle zvládáš, můžeš se dál učit triky, což pak jde mnohem rychleji. Když neumíš základ, nejdou ti další triky, omrzí tě to, utečeš od toho a to je škoda. Na začátku třeba stačí snažit se skate používat co nejčastěji jako dopravní prostředek. Tím se člověk naučí hrozně moc.

Kde jste DVD natáčeli? Jsou tam vaše oblíbené lokality?


David: Praha je v tomhle proti Evropě docela pozadu. Když jedeš třeba do Španělska, můžeš jezdit skoro všude. V Praze je nejlepší Stalin a - paradoxně i přes tu bídu u nás - patří k nejlepší lokalitám na světě. Díky tomu je tam ale hrozně plno. Točili jsme různě po Praze, aby prostřední bylo různorodější a abychom měli klid. Scény z vertikální rampy jsme točili v Hradci Králové, kde si Honza Tomšovský vlastníma rukama postavil rampu, aby měl kde jezdit. Tahle disciplína je na tom v České republice totiž podobně jako street - takže dost bídně.

Změnil se nějak skateboarding a pohled společnosti na něj od dob, kdy jste se v tom začali pohybovat?


David: Dost... dřív byl skateboarding totální underground. Když si na ulici potkal někoho ve skateových botách, hned si věděl, že jezdí. Dneska má takový boty každej druhej a na skatu z nich jezdí minimum. Dřív se všichni skejťáci zdravili a bylo to mnohem víc komorní.
Tomáš: Taky když dřív jel někdo na skatu, lidi se ho skoro báli. Všichni si mysleli, že bere drogy, je to gangster a od rána do večera maluje po zdech. Dneska je to naštěstí už jinak. Díky světovému poháru Mystic Skate Cup do Prahy každoročně přijíždí špička světového skateboardingu, rostou nový skateparky, víc se o tom mluví a okolí si zvyká.

Když jste se skatem začínali, předpokládám, že neexistovalo něco jako škola skateboardingu na DVD? Jak jste se učili nové triky?


Tomáš: Nejenže neexistovaly školy, ale ani videa. Vůbec jsem nevěděl, že složitý triky existujou, a skate jsem používal jako dopravní prostředek. Maximálně jsem vyskočil na patník, nebo jsme skákali přes lahve. Zlomilo se to, když jsem viděl skateový video, ve kterým někdo dělal flip. Triky jsem se snažil okoukat, ale zapamatoval jsem si to špatně a tak jsme dělali spíš paskvily než triky.
David: Já jsem začal v Praze právě na Stalinovi, kde mi starší kluci vždycky poradili. Dřív jsme byli jako rodina, dneska už je to víc sport. Tehdy nikoho ani nenapadlo, že by se tím mohl živit. Dneska kluci vědí, že když budou dobrý, můžou jezdit na skatu a zároveň se tím živit. Tahle motivace v posledních letech docela zvedla úroveň českého skatebardingu.

A jak se tedy může z kluka stát profesionální jezdec?


David: Musí hrozně chtít, mít pevnou vůli a překonávat sám sebe.
Základ je mít video profil, fotky v časopisech, cestovat a zviditelňovat se.
Tomáš: Když se chceš stát profíkem, abys z toho mohl doopravdy žít a ne jen dostávat zadarmo boty a tričko, tvoje jméno musí znát lidi všude po světě. Nestačí každý den jezdit na skatu a občas natočit s Davidem dobrý video. Videa jsou dobrý start, ale pak se do toho musíš položit naplno. Hodně jezdců se muselo odstěhovat a opustit svoje blízký, skončit se školou a dodělat ji později - aby prorazili v zahraničí. Třeba Fin Arto Saari odjel v patnácti letech úplně sám do Ameriky, protože věděl, že má talent. Jako v ostatních vrcholových sportech tomu musíš dát všechno, což 99 % lidí nedokáže.

Mluvíte o tom, že je na profi úrovni potřeba hodně cestovat. Kde jste byli v poslední době?


Tomáš: Zrovna před pár dny jsem přijel ze Španělska, předtím jsem byl měsíc a půl v Americe a za chvíli nejspíš pojedu do Číny. Pak na čtrnáct dní zase do Španělska a potom znovu Amerika. Jezdíme tam hlavně kvůli promo akcím, točit videa a fotit pro světové časopisy. Je to život na cestách, jezdíš po světě s batůžkem a žiješ po hotelech. Každopádně je to podle mě nejlepší práce, jakou můžeš mít. Užíváš si s kámošema, hodně cestuješ a děláš to, co tě baví. Sice ze sebe musíš vydat úplně všechno, ale za ten život to určitě stojí.


Co najdete uvnitř DVD?


Tomáš Vintr - Skateboardová škola ABC je unikátní projekt šitý čtenářům našeho časopisu přesně na míru. Tedy alespoň těm sportovně založeným. DVD nabízí přehledný kurz základních triků ve čtyřech disciplínách skateboardingu: street, skaterpark, bowl a vertikální rampa. Hlavní postavou celého DVD je jeden z nejlepších českých jezdců Tomáš Vintr, který vám všechny triky názorně předvede a vysvětlí. V bonusové sekci zase najdete šikovný manuál k sestavení skateboardu nebo skateová videa s nejlepšími českými jezdci.


Tomáš Vintr(27)

vzdělání vyšší než byste řekli
oblíbený trik Ollie, Kickflip, BS Tailslide a vlastně všechny ostatní triky
největší úspěchy že jsem tu školu s Davidem přežil a nezbláznil se
oblíbené filmy Starsky & Hutch, L.O.R.D, Lord Of War
koníčky skateboarding, snowboarding a cestování

David Chvátal (28)

vzdělání grafik
největší úspěchy fotografie v největším evropském skateboardovém časopise Kingpin, Black Rabbit 1, 2 a 3 - první skateové video z ČR, které se prosadilo ve světě
oblíbená hudba hip hop, kytarovky
koníčky skateboarding, snowboarding, kolo, fotografování, cestování a moje holka