Řasovník rozedraný

Řasovník rozedraný
Sdílej
 
Vypadá trochu jako kříženec zvířete a rostliny, takže je těžké na první pohled odhadnout, kam toho podivného tvora zařadit. Kupodivu patří mezi mořské ryby.

Žije v pobřežních vodách jižní Austrálie, kde vyhledává porosty řas a chaluh, s nimiž dokonale splývá. Podle tvaru hlavy je zřejmé, že patří do příbuzenstva mořských koníčků a jehel, tedy drobných rybek, které ani moc ryby nepřipomínají.

Jako ostatní mořští koníčci má i řasovník zajímavý způsob rozmnožování. Těhotný je totiž sameček. Sice nedovede tvořit jikry, to může jen samička, ta je ale vyklade do zvláštního vaku, který má sameček na břiše, a dál se o ně nestará. Sameček je oplodní, uzavře otvor vaku a pak už mu jen roste bříško. Když se z jiker vykulí potěr, vak zase otevře a malé rybky vyplují do světa.

Řasovníci jsou v Austrálii už od roku 1982 přísně chránění a jsou zařazeni na světový Červený seznam ohrožených živočichů.

Zdena Martinová

NÁVOD

1. Obě dvě stránky podlepte tenkým bílým papírem a nechte pod zátěží dobře proschnout.

2. Na rubové strany dílů přepište písmena označující plochy slepení, abyste po vystřižení věděli, kam co nalepit. Můžete se orientovat i podle flíčků na ploutvích. V moři má řasovník ploutve poloprůhledné, a tak i tady v kresbě má shodné flíčky.

3. Odlamovacím řezákem vyřízněte (nebo nůžkami vystřihněte) jednotlivé díly.

4. Tečkované čáry narýhejte tupým nožem a ohněte k sobě. Čárkované čáry po narýhnutí nožem ohněte směrem od sebe.

5. Plochy a až z postupně natřete lepidlem a přilepte. Plochu a lepte na plochu a, plochu b na plochu b atd. Znaménko ./. označuje lepení z rubové strany. Plochu a (konec ocásku s pěti malými lístečky) slepte v plné ploše k sobě až po ohyb (ohyb je za pátým lístečkem zprava od začátku ocásku).

6. Model je určen pro zavěšení. Navlékněte do jehly nit, na druhý konec nitě přivažte korálek a nit na největším hřbetním dílu (místo je označeno křížkem) provlečte zespodu ven.

7. Zelené výrůstky na břiše k sobě slepte pouze za konečky. Zelené výrůstky na hřbetu ale neslepujte, tam mají zůstat dvoupárové.

8. Ploutve vytvarujte, aby vypadaly přirozeně a nebyly křečovitě napnuté.

ŘASOVNÍK ROZEDRANÝ
ABC: 15/2010
kresba: Vladimíra Šturmová
řada: příroda
série: minizvěř
název: Řasovník rozedraný
počet dílů: 13
doba přípravy: ±30 minut
náročnost: 2

Klíčová slova:
3D, model, 3dčka, řasovník, rozedraný