Mikromodel polní nemocnice české armády

Mikromodel polní nemocnice české armády
Sdílej
 
Pokračování mikromodelu polní nemocnice české armády z čísla 23.

Mikromodely v měřítku 1:250 jsou drobné a jednoduché modely, se kterými si můžete snadno vytvářet diorámata podle vlastních představ, udělat si jejich sbírku a nebo si s nimi prostě jen tak hrát. Svou koncepcí navazují na vynikající Miniboxy pana Milana Weinera, které se v ABC objevovaly po několik let.

Model zachycuje nemocnici během zahraniční humanitární mise. Výhodou modelu je, že si nemocnici můžete sestavit tak, jak sami uznáte za vhodné. Skutečná polní nemocnice se také totiž podobá spíše obří stavebnici, která se dá uzpůsobit podle momentální potřeby vojáků a lékařů.

Roland Havran

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Ke stavbě budeme potřebovat špičaté malé nůžky, disperzní bílé lepidlo, seříznutou špejli pro nanášení lepidla, pravítko, nepříliš ostrý nůž na rýhování hran a vodové barvy na zaretušování bílých hran a nepřesností.

2. Před lepením si narýhujeme všechny ohybové hrany. Ohybové hrany, které nejsou zřetelně rozpoznatelné, jsou naznačeny malými černými šipkami. Místo které je třeba nastřihnout, je označeno malou červenou šipkou. Modrá šipka na některých dílech, zpravidla nástavbách pro nákladní vozidla, označuje směr jízdy a z toho vyplývající orientaci ke kabině.

3. Po zhotovení každého modelu přetřete jeho hrany vhodným odstínem vodové barvy.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Kromě textového návodu ještě u každého prvku vystřihovánky najdete malou návodnou kresbu (dále NK) s barevně odlišenými částmi.

Skříňová nástavba 16

Model tvoří pouze jednoduchá krabička, kterou slepíme a podle modré šipky umístíme na vozidlo Tatra 815.

Tatra 815-2 17

Tatra 815 je univerzální nákladní automobil české ( dříve československé ) výroby, který patří mezi světovou špičku.

Model je tvořen jen jedním dílem, který správně vytvarujeme a slepíme. Podle popisku na spodku vozidla poznáme, jakou nástavbu na něj umístit.

OT–64 „ZDRAV“ 18

Lehký obrněný vůz československé výroby. Upravený jako obrněná ambulance.

Model je tvořen jen jedním dílem, který správně vytvarujeme a slepíme.

Liaz–100 „MOBIDENT“ 19

Mobident je zkratka pro mobilní dentistickou laboratoř. Ve velké nástavbě na podvozku klasické "Liazky" se skrývá kompletní zubařská ordinace.

Model je tvořen jen jedním dílem, který správně vytvarujeme a slepíme.

HMMWV M-1114 20

Americké vozidlo známé jako Humwee. Česká armáda jej získala od američanů. Je dobře pancéřovaný a ozbrojený a používá se jako hlídkové vozidlo.

1. Nejdříve slepíme základní díl trupu a poté velice opatrně a pečlivě slepíme střeleckou věž. Ta se skládá z vlastního těla věže a ochranného plátu.

2. U věže si dáme pozor při rýhování, abychom si drobný díl nerozřízli. Na jeho přední část poté nalepíme čtvereček znázorňující ochranný plát. Dvě černé plochy na krytu, představující průzory, patří na spodní stranu.

3. Celou věž poté umístíme na střechu vozidla doprostřed.

4. Pokud si na drobný díl netroufáte, můžete nechat vozidlo bez věže. I v takové verzi se používá.

IVECO LMV 21

Malý obrněný vůz IVECO italské výroby je moderním a hlavně bezpečnějším nástupcem americkách Hmmwv.

Model je tvořen jen jedním dílem, který správně vytvarujeme a slepíme.

Velitelské a komunikační centrum 22

Jako mnoho dalších částí nemocnice, tak i komunikační centrum je postaveno z obytných kontejnerů typu ISO. Jedná se o velmi důležitou součást nemocnice zajišťující spojení s okolním světem, i s jednotkami které zasahují u zraněných nebo plní bojové úkoly.

1. Nejdříve slepíme jednoduchou krabičku představující tři spojené kontejnery.

2. Poté si připravíme anténu. Stojan antény je třeba zespodu nastříhnout až po vodorovnou černou čáru. Poté ohneme obě šedé plochy směrem vzhůru a totéž provedeme s dvěma půlkruhy talíře antény. Díl přehneme a slepíme. Nahoře nám vznikne kruh na který nalepíme disk antény.

3. Anténu přilepíme na vyznačené místo na střeše kontejnerů. Je jedno, na kterou stranu bude mířit.

Stan zdravotnický koridorový 23, 24

Koridorový stan je křižovatkou, která umožňuje napojit další stany a kontejnery.

1. Nejdříve sestavíme základní díl, stejně jako u běžného stanu.

2. Následuje příprava dvou postranních dílů, které pečlivě narýhujeme a vytvarujeme. Jako první přilepíme střechu k dílu se vchodem. Pak obě strany střechy podle černých linek ohneme lehce vzhůru.

4. Nyní velmi opatrně natřeme bílou horní plochu základního dílu lepidlem a přiložíme na ni boční díl tak, aby jeho horní hrana přesně lícovala s hranou střechy základního dílu. Po zaschnutí zasuneme chlopně rohů stanu do mezery, která vznikla mezi bočním a základním dílem. Touto mezerou chlopně zespoda zakápneme lepidlem. Stejný postup provedeme i na druhé straně a případné nepřesnosti zamaskujeme přetřením vodovou barvou.

Stany zdravotnické střední a velké 25, 26, 27, 28

Kvalitní stany s nafukovací konstrukcí jsou další nezbytnou součástí nemocnice. Můžeme v nich nalézt zejména lůžka pro pacienty a zařízení pro provádění jednodušších zákroků.

Každý stan je tvořen jedním dílem, který pouze vytvarujeme a pečlivě slepíme.

Polní nemocnice Armády České republiky

ABC 24/2010
ŘADA technika
SÉRIE vojenská technika
NÁROČNOST 2
MĚŘÍTKO 1 : 250
KONSTRUKCE Roland Havran, Michal Tichý
SLEPENÍ Roland Havran

Klíčová slova:
polní, nemodnice