Dinosaurus z Červeného Kostelce

Dinosaurus z Červeného Kostelce
Sdílej
 
Sestavte si diorámu s dinosaurem, jehož stopa se našla u Červeného Kostelce.

Východočeská Poušť, jaká se rozkládala před více než 200 miliony lety ve východních Čechách, byla plná písečných dun, bičovaných neustálým větrem. Pro většinu tehdejších forem života šlo o nehostinné prostředí. Jednou za dlouhý čas ale přicházely vydatné přeháňky, které zpravidla přinesly tolik vláhy, že i v poušti nakrátko vznikla sladkovodní mělká jezírka. Semena rostlin, která sem mohl zavát vítr, začala rychle klíčit, což lákalo živočichy - jako našeho dinosaura Anomoepus - za potravou. Během krátké doby rozměklý písek smíšený s jílem ztvrdl jako sádra a stopy po životě zmizely pod nánosy dalšího navátého písku.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Kdo chce, může si podklad dioráma, díl 1, podlepit.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Všechny díly vystřihněte. Kdo si netroufá, nemusí u dílu 4 vystřihovat prostor mezi zadními končetinami. Narýhněte hrany a chlopně, podle návodné kresby je ohněte.

2. Slepte díl 1. Na díl 1 nalepte podle návodné kresby díl 2.

3. Odzadu na podklad dolepte díly 3, 4 a 5.

4. Ke všem chlopním lepeným shora na podklad jsme připravili i čtyři přelepy 2P, 3P, 4P a 5P, aby bílé ruby chlopní nebyly tak viditelné. Zezadu si k jednotlivým dílům můžete podle potřeby nalepit i pět zpevňujících žeber.

Dinosaurus z Červeného Kostelce

ABC 9/2010
ŘADA příroda
SÉRIE pod lupou
NÁROČNOST 2
DOBA PŘÍPRAVY ± 2 hodiny
KONSTRUKCE Josef Fraško

Klíčová slova:
dinosaurus