Neuskutecněné projekty: SSTO

Neuskutecněné projekty: SSTO
Sdílej
 
I po půl století létání do vesmíru, neumíme dostat kosmickou loď na oběžnou dráhu jinak než raketou.

 

 

 

 

SSTO - Single stage to orbit, tedy jedním prostředkem na oběžnou dráhu. I po půl století létání do vesmíru, neumíme dostat kosmickou loď na oběžnou dráhu jinak než raketou. Přitom z rakety, která je při staru vysoká asi 60 metrů, se zpátky vrací jen přistávací modul o průměru necelé 3 metry. Zbytek rakety je nenávratně ztracen.

Palivo se vyčerpá a konstrukce shoří v atmosféře. Konstruktéři se proto snaží vyvinout kosmickou loď, která by se na oběžnou dráhu a zpátky dostala ve stavu, v jakém byla při startu. To co známe z filmů, kdy kosmické lodě startují, létají a přistávají, jak se jim zlíbí, to je v současné době nereálné. Na Zemi neexistuje motor ani palivo, který by to dokázal.

A v případě kolmých startů a přistání je technologicky vše mnohem těžší! Model SSTO je jednou z možností, jak by taková kosmická loď mohla vypadat. Má čtyři motory, a všechny jsou otočné. Pro kolmý start a přistání se motory otočí dolů, pro dopředný let jsou otočeny vodorovně.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte. Motory na modelu budou otočné, takže díly 12 do dílů 8 nelepte!

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začněte centrální částí trupu 1. Nyní slepte zadní část trupu 2 a přilepte ji na díl 1. Stejně postupujte u přídě 3. Slepte záď 4 a nalepte ji na díl 2. Přístrojovou schránku 5 nalepte zespoda na díly 1 a 3.

2. Palivové nádrže 6 a 7 nalepte na díl 2. Mechanizmus natáčení motorů 8 (4x) přilepte na vyznačená místa na dílech 1, 6 a 7.

Slepte motory 9 (2x) a 10 (2x) a nalepte na ně trysky 11 (4x). Slepte vnitřní díl mechanizmu otáčení 12 (4x) a nalepte je na díly 9 a 10. Díly 12 se do dílů 8 nelepí, jenom se zasouvají, aby motory byly otočné.

3. Nakonec slepte přistávací ližiny 13 a 14 (2x) a nalepte je zespoda na díly 1 a 2.

 

 

Neuskutečněné projekty: Jupiter 1

Neuskutečněné projekty: Jupiter 1

Neuskutečněné projekty: Letadlo Ascender

Neuskutečněné projekty: Letadlo Ascender

Neuskutečněné projekty: Raketoplán Star Clipper

Neuskutečněné projekty: Raketoplán Star Clipper