Motocykly: Chopper

Motocykly: Chopper
Sdílej
 
Po silničním motocyklu přijíždí bouřlivý chopper.

 

 

Druhým modelem v naší minisadě motocyklů je typ chopper. Choppery jsou motocykly s velmi výrazným vzhledem. Anglické slovo chopped znamená osekaný, a to přesně vystihuje původní podstatu tohoto stroje – motocykl bez nepodstatných součástí. Chooper je vlastně masivní rám z trubek, na kterém je uchycen vidlicový motor, palivová nádrž, sedačka a mechanizmus řízení. Nemá téměř žádné oplechování ani kryty. Charakteristickými znaky jsou vysoká opěrka sedadla, dlouhá vidlice předního kola, atraktivní lak a široký posed s vysokými řídítky. Většina majitelů chooperů si navíc provádí speciální úpravy, aby zvýraznili svoji individualitu. Rozmach popularity chooperů a jejich doplňků nastal v 90. letech minulého století. Jako předlohu pro dnešní vystřihovánku jsme zvolili SUZUKI GL 800 Intruder. Model není jeho přesnou kopií, je zjednodušený, aby si ho mohli postavit i méně zkušení modeláři.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte. Díly označené červenou šipkou ohýbejte směrem k sobě.    


Stáhněte si návodnou kresbu ve formátu PDF.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Slepte rám 1. Na díl 1 přilepte shora palivovou nádrž 2. Sedačku 3 přilepte k dílům 1 a 2. Opěrku sedačky 4 přilepte zezadu na díl 3.

Zadní blatník 5 přilepte k dílům 1 a 3. Řetěz 6 přilepte z levé strany na díl 1. Z pravé strany na díl 1 přilepte výfuk 7.

Otáčecí mechanizmus 8 nalepte na díl 2. Hydraulické vidlice 9 a 10 přilepte z obou stran na díl 8.

2. Z dílů 11 (2x) a 12 slepte zadní kolo a vlepte je mezi díly 6 a 7.

Přední blatník 13 vlepte mezi díly 9 a 10. Z dílů 14 (2x) a 15 slepte přední kolo a vlepte je rovněž mezi díly 9 a 10.

3. Opěrku pro nohy 16 přilepte zespodu na díl 1. Přední blinkry 17 nalepte na díly 9 a 10. Reflektor 18 nalepte na díly 8, 9 a 10, nad díl 17. Zadní blinkry 19 nalepte na díl 4.

4. Levé řidítko 20 a pravé řidítko 21 nalepte shora na díly 9 a 10. Zpětná zrcátka 22 (2x) po ohnutí směrem k sobě nalepíte na vyznačená místa na dílech 20 a 21.



Motocykly: Silniční motorka

Motocykly: Silniční motorka

Vystřihovánky v ABC č. 5

Vystřihovánky v ABC č. 5

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením

Přívěs za motorku? Mini vychytávka s veškerým vybavením