Francouzský fysilír

Sdílej
 
V napoleonské armádě byly tři druhy pěchoty granátníci, voltižéři a nejpočetnější fysilíři. Toto pojmenování vzniklo z názvu jejich zbraně – pušky (fusil). Francouzští fysilíři nosili modré kabátce s bílými klopami, typické pro všechny druhy napoleonské pěchoty. Na hlavách měli vysokou plstěnou čáku zdobenou pomponem. Šedý srolovaný plášť pak byl uložen na batohu z teletiny.

V napoleonské armádě byly tři druhy pěchoty granátníci, voltižéři a nejpočetnější fysilíři. Toto pojmenování vzniklo z názvu jejich zbraně – pušky (fusil). Francouzští fysilíři nosili modré kabátce s bílými klopami, typické pro všechny druhy napoleonské pěchoty. Na hlavách měli vysokou plstěnou čáku zdobenou pomponem. Šedý srolovaný plášť pak byl uložen na batohu z teletiny.
Českých zemí se přímé boje s Napoleonovou armádou dotkly dvakrát - poprvé v prosinci 1805 v bitvě u Slavkova, kde dosáhl Napoleon slavného vítězství nad ruským a rakouským císařem - podruhé pak v srpnu 1813 v Podkrušnohoří. Zde však již Napoleon utrpěl porážku.

Návod na slepení

Foto
Do dílu 1 prořízněte vyznačené rysky otvoru pro hlavičku a díl zpracujte. Přilepte boční části 2 a 3. Slepte horní díly nohavic 4, 5 a za pomocí klínů 6 a 7 je zkompletujte. Přilepte ovál 8 (orientaci určuje značka). Základ trupu přilepte k oválu kalhot.
Zpracujte vestu 9. V části ramen ji přilepte bodově k tělu a v oblasti zad figurky za chlopeň k sobě. K dílům kabátce 10 a 11 přilepte ruby šosů 12 a 13. Jejich umístění vyplyne logicky z tvaru střihu. Klopy kabátce přehněte směrem k líci a bodově přilepte (nejprve delší část a na ni krátkou). V oblasti zad slepte kabát k sobě a pečlivě jej vytvarujte. Přilepte také chlopně v části ramen. Poté co se přesvědčíte, že kabát figurce dokonale „padne“, přilepte jej v místě ramen a za přední chlopeň k sobě. Límec 14 z rubu začerněte, zpracujte a nalepte ke kabátu.
Pokračujte stavbou levé ruky z dílů 15 a 16. Při lepení dílů k sobě je nutné, aby místa slepu dílů byla orientována k sobě. K manžetě 17 přilepte kroužek 18 a manžetu nalepte na rukáv. Vymodelujte dlaň 19, ale zatím ji nelepte. Levou ruku zkušebně nasaďte na místo (povšimněte si drobné značky v podpaží) a uvědomte si, jak nalepit dlaně ruky. Poloha ruky po nalepení je tzv. v bok. Sestavte pravou ruku obdobným způsobem z dílů 20, 21, 22, 23 a 24. V této ruce bude voják přidržovat pušku, proto směřuje mírně dopředu.
Přilepte nohy 25 a 26. Místa slepení nohou patří na značky (jsou schovány pod šosy kabátu). Knoflíky kamaší tak budou směřovat vně figurky.
Figurku nechte proschnout a ve stavbě pokračujte složením podstavce. Do vrchního dílu 27 vyřízněte vyznačené otvory. Nalepte plášť 28 (dejte pozor, aby cedulka označující vojáka byla na prostředku podstavce – pomůže vám k tomu značka na dílu 27) a spodní část 29. Přilepte figurku k podstavci. Nalepte boty 30 a 31. Na ramena nalepte nárameníky 32 (2x).
Foto
Vystřihněte a slepte řemen patrontašky 33. Bodově jej přilepte na levý nárameník, vypněte a na druhém konci přilepte k pravému šosu. Složte patrontašku 34 a přilepte ji na vyznačené místo k řemenu.
Sestavte batoh 35. Část s třemi přezkami nabarvěte z rubu načerno. Na batoh nalepte srolovaný plášť z dílů 36 a 37 (2x). Kolem pláště a batohu zatočte řemen 38 (slepte jej k sobě v zadní části, která nebude vidět). Na vyznačené místo na zádech nalepte pod řemen patrontašky řemeny batohu 39. Orientujte je směrem nahoru, protáhněte spodem pod pažemi a nalepte opět k základnímu dílu 39. Na řemen nalepte batoh, nebojte se ho mírně přitlačit k zádům.
Vykružte a slepte díl hlavičky 40. Vlasy 41 z rubu začerněte, nastřihejte a přilepte k dílu 40. Pokračujte nalepením obličeje 42 (lepte pouze bodově v oblasti uší) a podbradí 43. Na obličej nalepte nos 44 a knír 45.
Pokračujte sestavením vysoké plstěné vojenské čepice, tzv. čáky. Stočte a slepte díl 46. Uzavřete dílem 47. Nalepte čelní štít 48 a ozdobnou šňůru se střapci 49. Ve stavbě čáky pokračujte přilepením rubu a líce štítku 50. Štítek po nalepení směřuje mírně směrem dolů. Na závěr stočte z dílu 51 váleček, tzv. pompon, a přilepte jej na horní přední hranu čepice. Čáku zkompletujte s hlavičkou vojáka a hlavičku nasaďte.
Zbývá již jen sestavit pušku s křesadlovým zámkem. Začerněte z rubu díly 52 a 53 a složte z nich pažbu. Do pažby zasuňte a přilepte špejli dlouhou 24 mm, nabarvenou nahnědo. Nabarvěte našedo špejli dlouhou 65 mm a oblepte ji dílem 54. Obě části pušky k sobě přilepte. Na vyznačená místa naviňte proužky 55 (2x) a zkraťte je podle potřeby. Přilepte natupo spoušť 56 a řemen 57. Z plochého párátka dlouhého 25 mm vyrobte bodák a nalepte k horní levé části hlavně. Pušku přilepte k ruce vojáka a podstavci.
Ze suché větvičky si vyrobte keřík, barevně upravte (bělobou naznačte zbytky sněhu) a vlepte do vyříznutého otvoru v podstavci.
Konstrukce a slepení modelu