Naši hmyzí velikáni 2 - Martináč hrušňový

Naši hmyzí velikáni 2 - Martináč hrušňový
Sdílej
 
Seriál papírových modelů s tématem hmyz má pět dílů a najdete jej vždy v sudém čísle ABC. Jako první vyšla vystřihovánka tesaříka obrovského (ABC č. 10).

Do seriálu jsme vybírali největší druhy vyskytující se na území České republiky, abyste si jejich modely mohli slepit v životní velikosti. Ke každému druhu hmyzu vždy najdete v časopise také doprovodný článek.
O martináči hrušňovém čtěte v tomto čísle na str. 20-21.

Přípravné práce

Složit vystřihovánku není těžké, obsahuje však díly s drobnými detaily. Proto si při stříhání počínejte opatrně a s prací nepospíchejte. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čárou .-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany a lomy jednotlivých dílů a případné nedostatky při lepení retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení. K naaranžování motýla budete potřebovat kousek suché větvičky a kousky kůry.

Návod na sestavení

K tělíčku 1 přilepte zadeček 2. Díly k sobě lepte tak, aby se jejich spoje kryly. Špičku zadečku na stole mírně otupte promačknutím. Přilepte díly 3 a 4. Tělíčko zakončete nalepením hlavičky 5. Na hlavičku nalepte tykadla 6. Střední část tělíčka na předních křídlech 7 z rubu nabarvěte načerno. Nalepte rubové strany křídel 8, 9.
Slepte rubové a lícové části zadních křídel 10, 11, 12 a 13 a nalepte k předním křídlům. Hotová křídla nalepte k tělíčku (Nejprve lepte v místě hlavičky a trupu, po zaschnutí přilepte k tělíčku také chlopně z rubu křídel). Díl 14 (nožičky motýla) z rubu začerněte. Jednotlivé nožičky nejprve prohnutím vytvarujte do profilu písmene V a potom ohněte podle značek. Nožičky přilepte k tělíčku.
Pokračujte lepením listů. Skládají se vždy z lícové a rubové strany a jsou označeny čísly 15, 16, 17, 18, 19 a 20. Protáhlé konce budou sloužit k omotání kolem větvičky.
Vystřihněte pás stojánku 21 a postupně odzadu (místo lepení je označeno značkou) jej lepte k horní části stojánku 22.
Po zaschnutí přilepte spodní část stojánku 23. Připravte si větvičku a opatrně vytvořte do stojánku dírku (místo není označeno – otvor udělejte podle síly větvičky). Motýla lepte k větvičce za nožičky. Rozmyslete si umístění lístků. Plochu stojánku polepte kousky suché kůry a můžete přilepit cedulku se jménem motýla 24.
Konstrukce a slepení modelu