Sněžný skútr

Sněžný skútr
Sdílej
 
V minulém čísle ABC jste se mohli dozvědět spoustu zajímavostí o sněžných skútrech. Teď máte příležitost si jeden z nich postavit.

Předloha modelu
Předlohou je skútr Ski-doo, který s oblibou používá Horská služba pro jeho vynikající užitné vlastnosti. Zdeněk doplní

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Přestože je konstrukce vystřihovánky velmi zjednodušená, stavbu modelu nepodceňujte. Před sestavováním jednotlivých částí si je pečlivě připravte a vyzkoušejte na sucho. Hrany ohýbané do rubu jsou označeny plnou čarou (narýhujte z lícové strany), hrany ohýbané do tisku jsou značeny čerchovanou čarou -.-.-.-. (narýhujte z rubové strany). Výřezy ploch poznáte podle červených úhlopříček.

NÁVOD NA SLEPENÍ
Začněte netradičně sedadlem, které slepíte z dílů 1, 2, 3 a dna 4. Pokračujte nalepením sedadlového rámu 5. K tomuto celku připojte motorovou přepážku 6, spojenou s krytem nádrže 7. Z dílů 8, 9 a 10 zhotovte spodní kryt motorového prostoru, který umístěte na díl 6, motorovou přepážku. Nyní z dílů 11 a 12 zhotovte vrchní kryt motoru a nalepte ho na určené místo na dílu 9. Připravte přístrojový panel, díly 13, 14, a umístěte ho na horní kryt motoru, díl 11. Díl 15 představuje stupačky a nosič zavazadel. Zpracovaný díl nalepte na označená místa dílů 6 a 7.
Nyní vás čeká zhotovení hnací pásové nápravy. Vystřihněte a zpracujte soukolí 16 a 17, na vyznačená místa umístěte připravená kolečka 18 a 19. Celek nápravy sestavte tak, že mezi díly 16 a 17 vlepte na označené místo díl 20 a mezi první a poslední kolečka osu, vyrobenou z kulaté špejle podle dílu 21. Připravte si pás 22, na označených místech nalepte nápravu a oba volné konce pásu přihněte ke chlopním dílu 20. Při ohýbání pásu dávejte pozor, abyste si nezdeformovali kolečka nápravy, ale ani samotný pás!
Z dílů 23 připravte dvojici teleskopů lyží, nalepte je na kryt 8. Místo a sklon jsou označeny čárkovanou čárou. Dále si připravte dvojici upevňovacích vodítek lyží 24 a nalepte je na volné konce teleskopů. Pozor, aby při postavení modelu na rovnou podložku na ní ležel určenou plochou pás i obě vodítka lyží! Nyní můžete vyrobit pár lyží 25 podle návodné kresby a nalepit je určeným místem na vodítka.
Zbývá ještě zhotovit řídítka 26 a nárazník 27. Oba díly podlepte silnějším papírem, nechte dobře proschnout, pak vystřihněte, rub začerněte a umístěte na určená místa na modelu.