Jasnovidec

Jasnovidec
Sdílej
 
Sedm kouzelných karet stačí, aby jsi pobavil kamarády!

Kartičky s čísly podlep kladívkovou čtvrtkou a vystřihni je.

Potom požádej svého kamaráda, aby si myslel nějaké číslo od jedničky do stovky. Když má číslo tajně vybráno, ukazuj mu postupně kouzelné kartičky a vždy se ho zeptej, jestli na ní je, nebo není myšlené číslo. Postupně mu předložíš všech sedm karet a potom oznámíš: "Myslíš si číslo..."

Kamarád z toho bude asi trochu vedle. Trik mu můžeš předvést ještě třeba dvacetkrát, ale s tou podmínkou, že pokaždé pravdivě odpoví nad každou kartou, jestli tam myšlené číslo je, nebo není.

A teď - jak na to. Tohle tajemství radši nikomu neprozrazuj. Je to docela jednoduché: zatímco předkládáš kouzelné karty, sčítáš v duchu první čísla těch karet, na kterých je kamarádovo myšlené číslo. Po odložení poslední karty oznámíš součet. Při správném počítání se vždy trefíš přesně do myšleného čísla.


Příklad: Kamarád si myslí číslo 87. Na první kartě je, na druhé taky, na třetí kartě taky. Sečteš tedy první čísla (1, 2, 4) a vyjde ti 7. Na čtvrté kartě 87 není, na páté kartě je. Přičteš první číslo páté karty (16) a máš celkem 23. Na šesté kartě 87 opět není, na sedmé je (64). Přičteš 64 a konečný výsledek je 87. "Myslíš si číslo 87," řekneš kamarádovi. Funguje to!

Trik s kouzelnými kartami předveď o přestávce, všichni kolem tebe budou koukat jak blázni. A nezapomeň si karty přibalit, až pojedeš někam na prázdniny!

Karty najdeš v ABC číslo 13.


Všem kouzelníkům!
Omlouváme se za chybu, která se nám technickým nedopatřením vloudila na jednu z karet triku Jasnovidec v čísle 13 na str. 30. Na kartě s párem očí v zelené barvě má být ve třetím sloupci místo čísla 46 číslo 45. Opravenou kartu otiskneme znovu v ABC č. 14 na str. 39.