Deltar 3 (Kruan a služebníci zla)

Deltar 3 (Kruan a služebníci zla)
Sdílej
 
Raketoplán DELTAR z komiksu Kruan a Služebníci zla je určen  pro lety na orbitální dráze a i pro spojení vesmír – země.

Je vybaven zatahovacím podvozkem i systémem pro kolmý start a přistání. Umožňuje přepravit až osm pasažérů plus dva piloty nebo náklad a dvou až tříčlennou posádku. Vysunovací křídla usnadňují řízení letu v atmosféře. K pohonu slouží tři raketové motory, z nichž dva spodní jsou po přepnutí na pulzní systém využity k letu v atmosféře. Deltary jsou vybaveny mechanizmy pro práce ve vesmíru nebo v pozemních podmínkách. Nechybí ani účinné zbraně především pro případ obrany, jsou však využitelné i k odvetnému úderu. Mohou využít i obranné silové pole. Hvězdolet Zářící hvězda, který dopravil expedici Pozemšťanů na Žlutou planetu, nese na palubě deset raketoplánů typu Deltar a několik speciálních kosmických přepravníků pro práce ve vesmíru i na Zemi.

Deltar 3 (návod) •  Jan Rükr

NOVINKA - ZNAČKA TOP

Autor maluje do kreseb vystřihovánek prolisy, stíny a odlesky, aby modely byly co nejefektnější. Kresby pak ale na sebe musí i po slepení dílů navazovat. Proto jsou na tyto díly přidány značky TOP. Nestačí díly k sobě slepit přesně, ale je třeba je slepit i značkami - ryskami TOP k sobě (obr.1). TOP označuje vrchol dílu. Značku najdete na kruhových dílech, válcích nebo kuželech.

TRIK - NÁVOD NA LEPENÍ ČÁSTÍ VE TVARU KUŽELU

Nejen u tohoto modelu se setkáte s lepením tvaru kuželu. Autor vám představuje trik, jak např. trysku nebo parabolickou anténu slepit dokonale.

1. Nejprve si samostatně slepte vnitřní kužel trysky (paraboly). Díl si položte rubem vzhůru na podložku. Pak slepte vnější plášťový kužel, který budete na vnitřní kužel lepit (obr. 2).

2. Na rubovou stranu vnějšího pláště, který držíte v ruce, naneste dokola na okraj hrany, kde se budou oba díly spojovat, lepidlo (obr. 3a).

3. Následně oba kužely položte na sebe a mírně přitlačte druhou podložkou nebo pravítkem (obr. 3b).

Tímto postupem lepení bez chlopní (na tupo) nevznikne efekt mnohoúhelníku, ale získáte skoro dokonale kruhové trysky nebo parabolické antény.

Deltar 3 (návod) •  Jan Rükr

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Jednotlivé díly vystřihněte.

2. Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou zakresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

3. Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Nejprve slepte hlavní nosný díl trupu 1. Pak vystřihněte a vytvarujte spodek předního trupu – díl 2. Do vzniklých otvorů vlepte zevnitř směrem ven válcové stabilizátory 4 a 5. Na chlopně dílu 2 nalepte vytvarovaný přední plášť 3. Na vzniklý celek z dílů 2 a 3 nalepte horní přední plášť 6. Tím se příď raketoplánu uzavře a můžete ji chlopněmi na dílech 3 a 6 přilepit k již hotovému hlavnímu dílu trupu 1. Nyní máte nosné torzo celého modelu hotové.

2. Pokračujte kabinou. Slepte ji z vytvarovaných dílů 9, 10 a 11. Zadní čelo – díl 8 – nalepte na rozšířenou část kabiny – díl 9. Vzniklý celek nalepte na horní část nosného torza - na díly 1 a 6. Kabinu opatřete směrovým a stabilizačním křídlem – díly 12 a 13.

Deltar 3 (návod) •  Jan Rükr

3. Dále slepte nosná náporová křídla 14, 15 a přilepte je na boky lodi – na díl 1. Stejně přilepte i vytvarované gondoly nosných raket 16 a 17. V předních částech těchto dílů nejsou zoubky (chlopně), aby spojení dílů bylo co nejplynulejší. Nyní máte raketoplán, kterému chybí už jen podvozek a zadní část s motory.

4. Podvozek je tvořen levým dílem 18 a ližinou 20 na levé raketové gondole, pravým dílem 19 a ližinou 21 na pravé gondole a dílem 22 a ližinou 23 na přední části trupu.

5. Pokračujte zadní motorovou částí. Nejprve nalepte oba výstupky 26 a 27 na hlavní část trupu 1. Později by vám při jejich lepení vadily trysky. Trysky zpracujte způsobem již popsaným výše: Nejprve slepte vnitřní díl trysky 25 a položte ho rubem nahoru na rovnou podložku. Pak slepte vnější plášť trysky 24 a na vnitřní hranu pláště, kde se bude stýkat s dílem 25, dokola naneste lepidlo. Následně ho nasuňte na díl 25 ležící na podložce tak, aby souhlasily rysky značek TOP a mírně přitlačte další pevnou podložkou nebo pravítkem (viz obr. 1, 2 a 3). Stejně slepte další dvě trysky. Všechny tři pak nalepte podle rysek TOP na zadní část raketoplánu.

6. Nakonec na přední část trupu – na díl 6 – nalepte špici – díl 7.

NÁVRH Jan Rükr
KONSTRUKCE Jan Rükr
SLEPENÍ František Sochor
NÁZEV Deltar 3
ROZMĚRY V CM D 18 V 5 Š 11

Návodná kresba Delta 3 •  iABC.cz

Klíčová slova:
abc, model, kruan