Levhart: Ze života nejmenší velké kočky

Levhart: Ze života nejmenší velké kočky
Sdílej
 
Ze všech velkých koček jsou levharti nejmenší, přesto se jim podařilo obsadit nejrozsáhlejší území. Jsou totiž mimořádně přizpůsobiví – mohou žít v tropických deštných pralesích, ve stepi, v horkých pouštích ale i vysoko v horách, v mrazech a dokonce v zasněžené tundře.

Lecharti nepohrdnou hmyzem

Stejně tak se na jejich úspěchu podílejí i jejich lovecké schopnosti. Nepohrdnou většími členovci, hmyzem či korýši, na druhou stranu si troufnou na kořist, která je mnohem těžší, než oni sami. Svou kořist si nejprve vyhlídnou, nejlépe z nějakého vyvýšeného místa, ze skály nebo z koruny stromu, a pak se za ní opatrně plíží, aby se dostali co nejblíže. Nejsou totiž zdatní sprinteři, proto dávají přednost přepadení ze zálohy, mnohdy se na svou oběť vrhají přímo ze stromu. Lovecké chování levharta vám přiblíží naše video.

Kočky schovávají úlovky na stromy

Své úlovky si levharti, především ti afričtí, vynášejí na stromy. V Africe totiž mají nepřátele, kteří jsou schopni je nejen o kořist připravit, ale zabít i je. Okrást je mohou třeba hyeny, ale jejich hlavními nepřáteli, kteří je aktivně pronásledují a zabíjí, jsou lvi. V levhartech totiž vidí nebezpečí (právem) pro svá mláďata. Lev sice také dokáže šplhat po stromech, ale je těžší, takže ho neunesou větve, v nichž se levhart pohybuje ještě bezpečně.

Divocí sousedé: Nešlápněte na levharta

Divocí sousedé: Nešlápněte na levharta

Nejvzácnější levhart arabský

Levharti mívají obvykle 1-3 mláďata, o která se stará pouze samice. Mláďata setrvávají s matkou téměř do dospělosti, je to jediná situace, kdy se několik těchto samotářských šelem drží pohromadě.

Z devíti poddruhů levhartů patří k nejvzácnějším levhart arabský. Je také ze všech nejmenší, samci, kteří jsou větší, váží asi 30 kg, samice pouze 20. Od ostatních poddruhů se liší i nápadně světlejším zbarvením, což je přizpůsobení skalnaté poušti, která je jeho hlavním domovem.

Ještě vzácnější levhart mandžuský

Úplně nejvzácnějším poddruhem levharta je levhart mandžuský, který je současně i nejotužilejší. Jeho domovem je totiž chladná tajga, kde musí vzdorovat mrazivým zimám s množstvím sněhu. Tento levhart se proto na první pohled od ostatních poddruhů liší svou hustou dlouhou zimní srstí.

Zatímco levhart arabský je nejmenší, na opačné straně stojí levhart perský, jehož samci mohou vážit až 90 kg. Spolu s levhartem mandžuským patří k nejotužilejším druhům – žije v odlehlých horských oblastech, kde vystupuje až do výšek 3200 m a vzdoruje mrazu a sněhu.

Více o levhartech se dozvíte v ABC 17

Více o zvířatech najdete tady

Pohled do světa: Tygří, levhartí a medvědí „můry“

Pohled do světa: Tygří, levhartí a medvědí „můry“

Tajemství nočního života slonů

Tajemství nočního života slonů

 

Články odjinud