Podivuhodná místa: Gejzír Fly

Podivuhodná místa: Gejzír Fly
Sdílej
 
Tento gejzír nám připomíná pokémony. Vypadá totiž jako mix mezi Dittem a Mukem. Pojďte navštívit tohle podivuhodné místo společně s námi.

 

Když vezmeme v potaz, že americký gejzír Fly neustále chrlí vodu do výšky jednoho a půl metru, připomíná i leckterého vodního pokémona. Tenhle téměř zapomenutý div světa ale nepatří do virtuální krajiny, je zcela reálný a za jeho vznikem stojí lidská činnost. Nachází se na soukromém pozemku u pouště Black Rock v severozápadní části Nevady v USA a není to jediný místní gejzír. Je však jedinečný! I když momentálně měří pouze jeden a půl metru, vypadá jako z jiné planety a hraje všemi barvami.

Farmářské vrtochy

První gejzír na tomto místě vznikl zhruba před sto lety při vrtech s účelem najít vodu pro zavlažování okolní pouště, aby byla použitelná pro farmaření. Nicméně farmáři při vrtání narazili na geotermální vroucí vodu, která se příliš k pěstování nehodila. Vrt byl tedy ponechán svému osudu a postupem času kolem něj vyrostl přes tři metry vysoký válec vápníku. Když se o pár desítek let v roce 1964 o tomto místě dozvěděla jistá geotermální společnost, vydala se sem vyvrtat vlastní zřídlo. Při vrtu ovšem dělníci narazili na stejný zdroj, který zásoboval již známý gejzír. Voda však pro jejich účely nebyla horká dostatečně, a tak díru zase zaplácli a jeli si po svých.

Fly opravdu mimozemsky, co myslíte •  archiv autora

Nekvalitní práce = gejzír

Záplata však nevydržela a tak vznikl nový opuštěný gejzír. Jeho osvobození snížilo tlak v tom původnímu, který následně vyschl a zůstala po něm jen památka v podobě jakéhosi vápníkového totemu. Díky tomu však mohla vzniknout tato mimozemsky vypadající barevná hrouda nepřetržitě chrlící vodu. Vzhledem k nižšímu tlaku neroste do takové výšky jako jeho předchůdce. Místo toho se zdánlivě roztéká do šířky. Jako by tento podivný tvar k jeho zvláštnosti nestačil, uchytily se na celém povrchu termofilní řasy, které holdují horkým a vlhkým místům. Svojí přítomností přebarvily celý útvar do zelené, červené a žluté barvy. Ačkoliv se nám nepodařilo sehnat žádnou fotku, která by zachycovala duhu nad tímto přírodním rozprašovačem, je jasné, že ve slunečných dnech tuto hříčku člověka a přírody často zdobí. To pak musí být barevná podívaná!

Z každého úhlu pohledu vypadá gejzír jinak •  Ken Lund, Flickr

Podivuhodné turistické lákadlo

Kdybyste se chtěli vydat gejzír omrknout, uvidíte ho maximálně ze silnice. Stále totiž leží na soukromém pozemku. Jeho majitelé ale již připravují procházky pro turisty, takže se snad brzy dočkáte parkoviště a prohlídkové trasy, až pojedete kolem.

Pozůstatek původního gejzíru, který „umřel“ ve prospěch toho nového •  archiv autora

Bublačka v českém Soosu

Pokud už to nemůžete vydržet a nějakou tu vulkanickou činnost chcete vidět na vlastní oči co nejdříve, můžete si zajet do Soosu. Ačkoliv to zní jako nějaké finské město, nachází se v České Republice a jedná se o močálovitou lokalitu plnou mofet – těm se také říká mnohem přitažlivěji bahenní sopky. Soos se nachází u Františkových Lázní a samotné podivné slovo znamená v chebském německém nářečí „močál“. Krajina zde opravdu není nijak přívětivá a působí jako peklo na zemi. Na všechny strany jsou rozeseté bublající krátery, které největší divadlo předvedou krátce po dešti, kdy plyny vytlačují vodu směrem vzhůru. Místní miniaturní gejzíry a sopky nerostou do výšky, ale spíše vyhlubují stále větší krátery. Věřte, že Soos stojí za výlet. My jsme tam byli, tak se na to vražedné bublání bahna podívejte.

Bahenní sopka? Minisopka? Ani jedno: Je to mofeta •  Pavel Dobrovský

Přečtěte si také:

Pět nejnebezpečnějších přírodních krás světa

Pět nejnebezpečnějších přírodních krás světa

Rekordy přírody: Vroucí vodotrysky z hlubin Země

Rekordy přírody: Vroucí vodotrysky z hlubin Země

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Chrochtající rodina: Pralesní obr a horský trpaslík

Chrochtající rodina: Pralesní obr a horský trpaslík

Autor

David Tatarka

 

Články odjinud