Rekordy přírody: Vroucí vodotrysky z hlubin Země

Rekordy přírody: Vroucí vodotrysky z hlubin Země
Sdílej
 
Celkem jich je na světě necelý tisíc a většina z nich je jen pár metrů vysoká. Některé rekordní gejzíry však tryskají do výšky několika desítek metrů.

U nás a ve střední Evropě vůbec byste gejzíry hledali marně –objevují se v aktivních sopečných oblastech a ještě ke všemu vytrysknou jen za velmi specifických podmínek. V místě musí existovat systém puklin, jimiž se dostává voda do hloubky nejméně 2000 m a kde v této hloubce existuje nějaká dutina, v níž se voda může shromažďovat. Další podmínkou je blízkost žhavého magmatu, které vodu ohřívá. A pak také průchod, kterým přehřátá voda a pára vlivem obrovského přetlaku vytryskne na povrch.

Na Zemi tak existuje jen několik oblastí, kde se gejzíry vyskytují, nejznámější jsou v Severní Americe v Národním parku Yellowstone, v chilských Andách, na Islandu, na Severním ostrovu Nového Zélandu a konečně v Rusku na Kamčatce. Gejzíry navíc nemusí být stálé, a protože jsou v geologicky aktivních oblastech, podmínky se neustále mění. Tryskají proto často nepravidelně, zanikají a opět vznikají.

Vzhledem k jejich nestálosti a proměnlivosti je tak obtížné vybrat ty nejvyšší – o tento titul jich soupeří hned několik a nárok na titul nejvyššího gejzíru světa si činí hned dva.

 

1. Steamboat (Parník)

Je to jeden z téměř 500 gejzírů v oblasti Yellowstonského národního parku. Jeho výtrysky jsou ovšem značně nepravidelné, interval může kolísat od pěti týdnů do pěti let. Když se však gejzír probudí, stojí to za to, v průměru dosahuje výšky 90 m, v extrémních případech byla zaznamenána výška až 120 m. Absolutní prvenství ovšem drží gejzír, který začal tryskat po výbuchu sopky Tarawera v roce 1900 na Severním ostrově Nového Zélandu a byl aktivní pouhé čtyři roky. Jeho první výtrysk měřil 460 m, další byly sice o poznání nižší, obvykle kolem
160 m, přesto dosud nepřekonané. Jeho voda promísená s okolními horninami a bahnem byla černá, místní Maorové ho proto pojmenovali Waimangu (= černá voda).

2. Gejzír

Někdy se mu také říká Velký gejzír. Nachází se v severozápadní částí Islandu a je to první zaznamenaný gejzír na světě (popsán byl již v roce 1294) – jeho název Gejzír (od islandského slova geysa = proudit) se později stal obecným pojmenováním všech těchto výronů horké vody a páry. Gejzír se začátkem 20. století odmlčel, ale v závislosti na aktivitě okolních sopek se vždycky na čas objevil a zase zmizel. Jeho horká voda tryská obvykle do výšky 80 m, ale v roce 1845 údajně vytryskla do výšky až 170 m. V roce 2000 ho probudila série zemětřesení, během které pak vychrlil vodu do výšky 122 m – o dva metry tak překonal Steamboat a soupeří s ním o titul nejvyšší činný gejzír světa.

Old Faithful (Starý věrný)

Stejně jako Steamboat se nachází v Yellowstonském národním parku, tryská však do výšky „pouhých“ 44 m (průměr) až 56 m (maximum). Na rozdíl od svých dvou vyšších soupeřů je však turisticky mnohem atraktivnější, tryská totiž v téměř pravidelných 90 minutových intervalech. V Yellowstonu se nachází i další rekordman mezi gejzíry, a to vůbec nejstarší gejzír. Podle usazenin kolem svého ústí dostal jméno Castle (Hrad) a velikost a stáří těchto usazenin napovídá, že by mohl být od 5000 do 40 000 let starý.

 

Letecké rekordy: Sokolův pád rychlostí 20 machů

Letecké rekordy: Sokolův pád rychlostí 20 machů

Nové výzkumy naznačují: I včely mají deprese!

Nové výzkumy naznačují: I včely mají deprese!

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Klíčová slova:
rekord, vodotrysk, gejzir
 

Články odjinud