Nové výzkumy naznačují: I včely mají deprese!

Nové výzkumy naznačují: I včely mají deprese!
Sdílej
 
Máte rádi med? A co včelí bodnutí? Předchozí otázky nejsou tak hloupé, jak vypadají na první pohled. Obě  totiž vyjadřují nejčastější pojmy, spojované se včelami. Ale skutečně jsou tato malá stvoření jen bezduchými „roboty“ na výrobu sladké, nažloutlé pochutiny?

Na jaře jich uvidíte na rozkvetlé louce stovky. Létají sem a tam, pořád dokola. Zdá se, jakoby včely vše vykonávali mechanicky, bez přemýšlení a jakýchkoliv citů. Ale je to tak?

Vědecký tým vedený Geraldine Wrightovou z britské Newcastle University se snažil zjistit, jak organismy reagují na stresové situace. Zvědaví experti testovali například lidi, opice, špačky, nebo psy. U nich nedošlo k žádnému velkému překvapení.

Má hmyz emoce?

Lidé, zvířata i ptáci totiž reagují určitým způsobem na zátěžové situace a u všech najdeme neklamné známky jednoduchého logického myšlení. Ale co hmyz? Dokáží se včely trápit svými problémy, nebo si dokonce uvědomit samy sebe?

Přestože na předchozí otázky zatím neznáme odpovědi, výsledky zmíněných pokusů jsou víc než překvapivé! Biologové museli kvůli testu napodobit stav, který včelám způsobuje nepříjemné pocity.

V první části experimentu vědci nabídli včelám dvě jedlé směsi, které se odlišovali nejenom vůní, ale i chutí. Zatímco první směs byla sladká a včelám chutnala, druhou - hořkou, hmyz jí odmítal.

 

Mixér, místo medvěda

V další fázi experimentu vědci strčili polovinu testovaných včel do mixéru. Tento drastický zážitek měl simulovat situaci, kdy na úl útočí medvěd nebo jezevec. Obě šelmy s ním totiž podobně nevybíravě třesou. Poté badatelé obě skupiny hmyzu opět vypustili k chutným směsím.

Zatímco hořkou směs opět odmítaly obě skupiny včel, u sladké pochoutky se ukázalo, že včely z mixéru se k ní přibližovaly mnohem opatrněji a méně často, než první skupina. Vědci z toho vyvozují závěr, že tyto „stresované“ včely očekávaly spíš horší výsledek. Proto se prý raději k sladkým vzorkům často ani nepřiblížili.

Smutné včely nepláčou

Zdá se tedy, že tyto šokované včely byly na základě svých zkušeností spíše pesimistické. Jejich špatná nálada zřejmě ovlivnila rozhodování, které bylo zdrženlivé a negativní. Mají tedy včely emoce, nebo dokonce prožívají stavy podobné depresím?

Na základě předchozích zjištění se to nedá vyloučit. Předchozí výsledky totiž potvrdily i následující chemické analýzy! V tělech stresovaných včel biologové zjistili mnohem menší počet neurotransmiterů (přenašečů vzruchů mezi buňkami), odpovědných za agresivitu a učení. Tyto přenašeče mizí s přibývajícím množstvím stresu.

I mouchy je škoda

Znamená to, že hmyz patří mezi mnohem složitější a emotivnější tvory, než jsme si donedávna mysleli? Až budete příště chtít rozmáčknout otravnou mouchu nebo komára, můžete si na to vzpomenout…

 

30 obřích sršňů krutě zmasakruje 30 000 včel. Mája nemá nejmenší šanci

30 obřích sršňů krutě zmasakruje 30 000 včel. Mája nemá nejmenší šanci

Video pod psa. Hafan dostal kameru na krk a vyrazil si zaběhat do parku

Video pod psa. Hafan dostal kameru na krk a vyrazil si zaběhat do parku

Pohled do světa: Kreveta pod mikroskopem

Pohled do světa: Kreveta pod mikroskopem

Autor

Petr Koutský

Klíčová slova:
hmyz, vcela, deprese
 

Články odjinud