Konec krvavé zábavy: Loučení s býčími zápasy

Konec krvavé zábavy: Loučení s býčími zápasy
Sdílej
 
Letos v říjnu se v Barceloně konaly poslední býčí zápasy v Katalánsku. Španělsko tak udělalo první krok k ukončení staleté kruté tradice.

 

Jde zatím skutečně jen o první krok - zákon zakazující býčí zápasy platí pouze pro jedinou španělskou oblast – po dlouhých bojích ho schválil parlament Katalánska. To se tak stalo (po Kanárských ostrovech) druhou oblastí Španělska, kde jsou býčí zápasy zakázány. V ostatních částech země ale budou býci pravděpodobně umírat pro lidskou zábavu ještě mnoho dalších let.

Posvátná zvířata

Mohutní býci byli od starověku obávanými a zároveň uctívanými zvířaty. Ve starověké Persii byli býci obětováni bohu Slunce Mithrovi. Vykopávky na Krétě odhalily fresky z roku 1500 př. n. l., na kterých jsou vyobrazeny hry, v nichž mladí muži a dívky chytají býky za rohy, přeskakují je a dělají přes ně přemety. Člověk a býk proti sobě pravděpodobně poprvé stál v aréně při zápasech otroků a gladiátorů se zvířaty ve starověkém Římě. Kdy, jak a odkud se tato zábava dostala do Španělska, však není přesně známo. Jisté je, že se úplně první doložené býčí zápasy ve Španělsku konaly na počest korunovace krále Alfonse VIII. v roce 711.

 

Býk nikdy nezvítězí

Občas se stane, že v závěru boje rozzuřený býk nabere matadora na rohy nebo ho srazí na zem. V tu chvíli zasáhnou matadorovi pomocníci, odvedou jeho pozornost jinam a usmrtí ho. Jen zcela ojediněle se stává, že má býk štěstí – pokud bojuje opravdu statečně a získá si přízeň diváků, může v závěru boje dostat milost. Takový býk se vrátí na svůj rodný ranč, kde dožije jako chovný. Do arény se již nikdy nevrátí – má velmi dobrou paměť a v boji získal příliš mnoho zkušeností, už by se nedal zabít.

Obtížné prosazování zákazu

Chov bojového skotu je ve Španělsku velmi rozšířený, přestože zisk přináší farmářům pouze prodej drahých býků. Maso těchto plemen není kvalitní, takže o něj nikdo nestojí, a krávy se nedojí, protože mají tak málo mléka, že stačí pouze pro výživu telat. Ale vzhledem k tomu, že se v sezoně zabije denně v každé aréně šest býků (a arén je v zemi přibližně 600), je jejich spotřeba vysoká, vysoké jsou tak i zisky farmářů. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se ve Španělsku tak obtížně prosazují zákony zakazující býčí zápasy. Nejde o zvířata, ale o peníze - pokud by zápasy skončily, farmáři by přišli o zisky nebo by museli vybít celá stáda bojového skotu a nahradit ho plemeny chovanými pro maso nebo mléko.

 

Nové objevy ze Stonehenge: Tajemství odhaleno?

Nové objevy ze Stonehenge: Tajemství odhaleno?

Recenze: Calvin a Hobbes varují, že na sáňkách se prostě nedá jezdit bezpečně

Recenze: Calvin a Hobbes varují, že na sáňkách se prostě nedá jezdit bezpečně

Klíčová slova:
byk, byci zapasy, spanelsko
 

Články odjinud