Recenze: Králičímu samruaji Usagimu nuda nehrozí

Recenze: Králičímu samruaji Usagimu nuda nehrozí
Sdílej
 
Usagi Yojimbo už na svých hrdinných cestách není sám. Doprovází ho nový společník. Kdo jím je? No přece Usagiho vlastní syn!

 

Předešlý svazek Usagiho dobrodružství Souboj v Kitanoji zakončil jednu velkou etapu tohoto populárního komiksu. Stan Sakai si to dobře uvědomoval a následující kniha je tak trochu odpočinková, ale tak trochu i nový začátek. Usagi se opět vydává na cestu po feudálním Japonsku, netíží jej obavy o život mistra ani velké poslání jako byl třeba boj o legendární meč Ostří trav.

Může si zase po dlouhé době vychutnávat svou svobodu a rozjímat v dechberoucích horských průsmycích i malých vesničkách či na sídlech místních lordů a potkávat zajímavé lidi, jako je budhistický mnich Tamago (Vajíčko) se zálibou v čaji… A jeho putování je tentokrát o to uvolněnější, že má po boku svého syna, který jej ovšem považuje jen za „strýčka“.

Prohnaná lištička

Určitá uvolněnost a opuštění osudových tragických příběhů (jakkoliv jen dočasné) je vidět i na zápletkách jednotlivých povídek. Sice se opět dočkáme vypiplaných samurajských soubojů na život a na smrt, ale hodně příběhů je založeno na nějaké vtipné lsti.

Byť třeba s hodně brutální či černohumornou pointou. Sakai využije příležitosti a vrátí do hry několik starých známých: potěší především prohananá lištička Kitsune se svým heslem „holka se o sebe musí umět postarat“. Na své poměry Sakai také hodně často zabrousí do světa nadpřirozena.

Větší a bizarnější

Usagi čelí zakletému lesu plnému duší zrazených válečníků, ve vzpomínkách se vrací ke svému střetnutí s horským skřetem a ve velkém finále se postaví zloduchovi, který dokáže pomocí prokleté kreslící soupravy oživit bájná monstra. V závěrečném příběhu se zároveň opět vrací do Usagiho světa temnota a připravuje se půda pro další velké epické příběhy.

Však je konec knihy v nejlepší tradici zakončení seriálových sezónn, prostě cliffhanger jak vyšitý. Poslední příběh knihy je zdaleka nejepičtějším kouskem Na cestách s Jotarem. I malý „synovec“ dostane pořádnou příležitost se ukázat, všechny drobné detaily do sebe zapadnou a hlavně… větší a bizarnější protivníky Usagi snad ještě nepotkal.

Uvolněná přehlídka

Poslední příběh je na jedné straně nejkrvavější z celé sbírky, ale také nejzábavnější. Sakai si naplno vychutnává jak možnost nakreslit si tradiční mrchy japonského folkloru (třeba obří stonožku s alergií na lidské sliny), tak ty moderní - no čekali byste Godzillu? A vidíte!

Na cestách s Jotarem není tak zásadní kniha, jako byl Souboj v Kitanoji, ani tak precizní jako třeba skvělá Roční období, ale je to uvolněná přehlídka oblíbených figurek a možnost se pořádně vyblbnout, než zase přijde čas na trochu té tragiky. Myslím, že takový díl si zaslouží a vychutná jak autor, tak Usagi a jeho fanoušci. 

 

+ Odlehčenější Usagi, který se místy mění v pyšnou ukázku atrakcí z předchozích dílů.

- Menší míra tragiky a osudovosti a větší nároky na znalosti předešlých dílů.

 

80%

 

Usagi Yojimbo: Na cestách s Jotarem

Stan Sakai, 214 str., 249 Kč, Crew 2012

www.crew.cz

 

 

Recenze: Usagiho souboj v Kitanoji končí smrtí

Recenze: Usagiho souboj v Kitanoji končí smrtí

Recenze: Bleach je zpět a pilulky „na duši“ hltá z dávkovače s kachní hlavičkou

Recenze: Bleach je zpět a pilulky „na duši“ hltá z dávkovače s kachní hlavičkou

Recenze: V samurajském westernu zuří válka gangů

Recenze: V samurajském westernu zuří válka gangů

 

Články odjinud