Jaroslav Kovář: YouTuber, který vyrůstal s ábíčkem

Jaroslav Kovář: YouTuber, který vyrůstal s ábíčkem
Sdílej
 
Jaroslav Kovář se od všech ostatních youtuberů liší především věkem. Patří k méně známým, ale o to zajímavějším. Dokonce vyrůstal s ábíčkem!

Dobrý den, mohl by ses našim čtenářům trochu představit?

Ahoj, jmenuji se Jarda, je mi 42 a jsem YouTuber - takto začínám své vlogy a říká to o mně všechno.

Na Youtube jsi už dva roky. Jak ti to od založení jde?

Za tu dobu mám na svém kanále přes 500 videí. Co se týče odběratelů, tak jsem překonal hranici 32 000 subs a mám radost i ze sledovanosti, kdy jsem překročil 4 milióny zhlédnutí videí. Jsem historicky první čtyřicátník, který v ČR překonal hranici 10K subs. Do toho okamžiku byl YouTube vnímán jako pouze pro mladé a já měl tu odvahu vstoupit někam, kam se moji vrstevníci neodvážili. Na YouTube ale sleduji jiné hodnoty, než počet odběrů nebo věk. Zajímá mne spíš počet zhlédnutí a celková doba sledovaných videí, tedy to, jestli moje videa lidi zajímají.

To je tedy úctyhodný výkon! Ještě, než se pustíme do detailů kolem tvojí tvorby, nemohu se nezeptat, na tebe a ábíčko. Četl jste ho jako malý?

Narodil jsem se v roce 1973 a s ábíčkem jsem v podstatě vyrůstal. Moje babička mi pořídila předplatné a já se vždy těšil na komiksy a vystřihovánky. Bylo tam i hodně zajímavých nápadů na volný čas. Dodnes si vybavuji např. plánek na postavení voru z duší z pneumatik. Tenkrát nebyl internet a v televizi hrála jen dechovka. Takže abíčko bylo jedno z mála míst, kde člověk mohl získat nějakou inspiraci.

Tím mi skvěle nahráváš na další otázku. Co jsï v době bez internetu jako malý dělal?

Měl jsem hodně koníčků. Ten největší byl asi papírové modelaření. A s kamarády jsme si  třeba dělali luky a soutěžili, kdo dokáže postupně dostat víc šípů do vzduchu, než dopadne ten první. Můj rekord byl 4. Tím, že nebyl internet a telefon a počítač měl tenkrát doma málokdo, tak jsme trávili hodně času venku, hráli na kytaru, chodili na čundry a zažívali dobrodružství.

To zní krásně. :) Ještě bych tedy chvíli zůstal u tvého věku. Jaké to vůbec bylo, začít jako dospělý natáčet na YouTube. Má to nějaká svá specifika?

Když jsem začínal natáčet videa na YT, tak jsem mluvil tak, jak jsem byl zvyklý mluvit jako lektor na školeních. Tedy pomalu a dělat občas mezi větami pauzy. Pak jsem ale dostal od několika YouTuberů zpětnou vazbu, že mladý divák se u toho nudí a chce větší dynamiku ve videu. Musel jsem se tedy naučit jinak mluvit, jinak střihat videa a jinak vystupovat. Podívejte se na moje první vlogy, nebo vtipy a na tvorbu dnes. Mluvím a vystupuji úplně jinak. Vzhledem k tomu, že jsem lektor a školím ve firmách, musím přehazovat myšlení a vystupování. Někdy se pak přistihnu, že když školím zákazníky, tak začínám mluvit rychle a musím se krotit a zvolnit tempo. To je asi to nejvíc, co musím řešit. Uvědomit si, ke komu mluvím. Je to firemní zákazník, nebo divák YouTube. A co se týče osobního života, mám úžasnou přítelkyni, která mne v YouTube podporuje. Sama být YouTuber nechce a ani nechce být se mnou ve videích, ale mám její plnou podporu.

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

Tvorba Jardy Kováře

Tím se tedy dostáváme k tvé tvorbě. Můžeš ji trochu specifikovat?

Moje tvorba je postavena na 4 směrech. Nejraději mám vlogy, kde se vyjadřuji k různým tématům. Pak mám velkou sérii vtipů, kterých už je přes 250, cílem je 365 (jeden na každý den v roce) a tam sérii patrně ukončím. Začal jsem se věnovat i LP a při hraní občas vyprávím příběhy ze života. A poměrně novou záležitostí jsou moje "sportovní" videa. Rozhodl jsem se totiž zapracovat na svém zdraví. Letos už mám 11 kg dole, zaběhl jsem 2x půlmaratón a zvládl jeden triatlon. A z toho natáčím videa. Jsem rád, že to slouží mým divákům jako inspirace. Jsem totiž diabetik a nefunguje mi štítná žláza. Snažím se svým přístupem motivovat ke sportovním aktivitám. Není důležité, jestli doběhnu půlmaratón jako poslední, je důležité, že to ve zdraví zvládnu. A když to dokáže 42 letý YouTuber, tak to musí dokázat i malý hater. :)

To určitě ano. Ještě se zastavme u onoho hraní her. Máš nějakou oblíbenou „pařbu“?

Teď jsem se ke hraní vrátil po asi pětileté pauze. A největší změnou byl přechod z PC na Xbox ONE. Na PC jsem před tím hrál Call of Duty, Mafii a další. Ale nikdy mne nepadlo se u toho natáčet. Hodně mých diváků mne však o LP žádalo, tak jsem po 2 letech podlehl "nátlaku". Sice se v tom teprve hledám, ale jsem celkem spokojený.

A co ty vtipy? Jak jsi se k nim dostal?

Vtipy natáčím rád, mohu tam totiž uplatnit své herecké zkušenosti. Divadlo jsem začal hrát už v 15 letech a účinkoval jsem v divadle v Českých Budějovicích a v Plzni. Měl jsem štěstí na úžasné režiséry i skvělé herecké kolegy. Byla to super zkušenost.

Tomu věřím. Pojďme se ale podívat na něco trochu jiného. Konkrétně takové ne úplně populární téma – hateři. Jaké s nimi máš zkušenosti?

Dříve mne to hodně drtilo. Když mi někdo do komentářů např. napsal: "doufám, že tvůj strejda před smrtí pořádně trpěl", tak mne to strašně srazilo na kolena. Dneska už si hate vůbec neberu osobně. Dokonce jsem k tomuto tématu natočil několik videí a radím divákům, jak se haterům bránit. Jediné, co mne na tom všem mrzí nejvíc, je to, že už začínám hate považovat za něco, co k CZ YT scéně patří. Mnohdy hraničí útoky s kyberšikanou. Podle mne by hodně pomohlo nějaké trestní oznámení, vypátrání hatera a jeho potrestání (např. 100 hodin veřejně prospěšných prací). Pak toto vše pořádně medializovat a ostatním haterům ukázat, že se jedná o trestný čin, který se trestá. Dokud se haterům nic neděje, tak si dovolují víc a víc, protože mají pocit vlastní nedostižitelnosti a nesmrtelnosti. Otázkou je, kdo a kdy se rozhodne tento veřejný boj udělat.

Ikaro blázní: Co provádí nejvíc nenáviděný YouTuber?

Ikaro blázní: Co provádí nejvíc nenáviděný YouTuber?

Jak prudit hatery

Ano, to mi připomíná jedno tvé video „Jak prudit hatery“. Jaké na něj máš ohlasy?

Je to jedno z nejsledovanějších videí. A jako každé video má 2 skupiny diváků. Ta první ho miluje, protože je to návod, jak se vysmívat haterům. A druhou skupinou jsou především hateři, kteří video odsuzují, že je to CANCER (něco, co jim ubližuje a ničí je to – obvykle myšleno ironicky a urážlivě, v přesném překladu „rakovina“). Radost mi samozřejmě dělá ta první skupina a moc mne těší, když mi pak nějaký fanoušek napíše poděkování, že mu moje metoda pomohla odpálit hatera ze svého kanálu. To je pro mne pak ta největší odměna za video.

V onom videu jsi popisoval jednu určitou metodu na vypořádávání se s těmito nepříjemnými lidmi. Můžeš nám ji trochu popsat?

Metoda se jmenuje Aikido, jedná se o asertivní metodu kladení otázek „proč?“. Otáčím útočníkovu energii proti němu samému. Když mi třeba napíše, že jsem na YT starý, tak mu odpovím: "Proč si myslíš, že jsem na YT starý?" a pořád ho zahlcuji dotazy PROČ. Nutím ho k odpovědi a hater časem pochopí, že si z něj nic nedělám. Podrobně je to popsáno právě v tom videu.

K závěru se ještě podívejme na nějaké YouTube akce. Máš je rád? Kde tě mohou fanoušci v nejbližší době potkat?

YT akce jsou super příležitostí na setkání s fanoušky. Teď o prázdninách zatím nic neplánuji. Na říjen plánuji jednu velkou akci. Chci přejít pěšky celou ČR. Je to 680 Km a půjdu to celkem 21 dnů. A v každé cílové zastávce udělám sraz. Ladím teď poslední detaily trasy a vše zveřejním už brzy na svém kanálu. Budu diváky zvát i na to, aby mi šli např. 2 km naproti a doprovodili mne do cíle denní etapy. Cílem akce je upozornit na charitativní projekt spravnypes.cz, který jako YouTuber podporuji.

A je tu úplně poslední otázka. Co zbylá YouTube scéna? Jsi fanouškem některých svých mladších kolegů?

Přiznám se, že YT skoro vůbec nesleduji. Občas se podívám na Atiho, Nejfaka a super videa má EvilBender47. Jedu si tedy tvorbu podle sebe a díky tomu mám tvorbu dle mého názoru originální. Občas natočím názor na dění na YT scéně jako nedávno na Mishu. Ukazuji většinou jiné úhly pohledu na danou věc a jsem rád, že moje názory jsou pro diváky zajímavé. Je to dáno tím, že za 42 let svého života jsem už hodně zažil a oproti ostatním českým YouTuberům mohu předat své životní zkušenosti. A to je patrně ta moje "tajná" zbraň, díky které mám tolik pravidelných diváků.

YouTubeři a všechno o nich

Youtuber Martin Rota: Věda žije na YouTube

Youtuber Martin Rota: Věda žije na YouTube

Halo versus Call of Duty: Když se YouTubeři postřílejí

Halo versus Call of Duty: Když se YouTubeři postřílejí

 

Články odjinud