Muzeum vystřihovánek: Kominíček pro štěstí

Muzeum vystřihovánek: Kominíček pro štěstí
Sdílej
 
Vystřihovánka z roku 1932.

 

 

Představíme si další časopis, který přinášel vystřihovánky. Je jím Slovíčko, sobotní příloha pro děti deníku České slovo (vydavatelství Melantrich), která vycházela v letech 1926–1945. Vystřihovánky se v časopise objevovaly nepravidelně a měly různé podoby – tahací panáčci, oblékací panenky, siluety domečků i automobilů, letadla, ale především různé figurky.

Ve Slovíčku vyšly i dva betlémy od Josefa Lady. Dalšími autory vystřihovánek byli i R. F. Vojíř a F. Voborský, který také vytvořil kominíčka „našim Slovíčkářům pro štěstí“ roku 1932. Vystřihovánku jsme pro vydání v ABC barevně upravili. Josef Kropáček a www.papirovaarcheologie.cz

 

 

Historický kominíček pro štěstí •  ABC



NÁVOD NA SLEPENÍ

Figurky panáčků rozhazující při zatahání za provázek ruce a nohy patří dodnes mezi oblíbené hračky. K sestavení kominíčka budete potřebovat tenký provázek nebo pevnou nit a materiál, kterým připojíte ruce a nohy k tělu. My jsme si vyrobili z tenkého drátku jednoduché závlačky, které jsme po prostrčení roztáhli.

Stejně tak můžete klouby spojit nití a dvěma malými knoflíčky. Ideální jsou kovové nýtky s rozevíracími pacičkami. Začněte podlepením dílů silnějším černým papírem. Jednotlivé díly pečlivě vystříhejte, případně vyřežte odlamovacím nožem. V označených místech bílou tečkou prorazte otvory na prostrčení spojovacích nýtů a provázku na zavěšení.

Podle obrázku zadní strany sestaveného kominíčka udělejte dírky (nejsou ve vystřihovánce značené) ve vrcholech rukou a nohou pro upevnění provázků.

Provázek prostrčte oběma pažemi v příslušných otvorech, poté paže přidělejte nýtky k tělu. Obě ruce dejte podél těla a v této poloze provázek přivažte pevně k rukám, aby se nerozvázal.



Konce provázků odstřihněte. Nyní obě paže opatrně v kloubech rozhýbejte. Můžete si pomoci malým uvolněním rozevřením paciček nýtu. Postup opakujte u nohou. Přivazování tahacího provázku začněte na spojovacím provázku mezi nohama.

Tahem se musí nohy snadno zvednout a pak volně samy spadnou. Navázání rukou k tahacímu provázku proveďte v poloze, kdy máte nohy u sebe a ruce u těla.

Můžete si vystřihnout i prasátko nebo sněhuláka s rozpůlenou chlopní, aby figurky stály.


Vystřihovánku najdete v ABC 1/2016. Více ze série Muzeum vystřihovánek:


Muzeum vystřihovánek: Zvěřinec

Muzeum vystřihovánek: Zvěřinec

Muzeum vystrihovanek: Automobil

Muzeum vystrihovanek: Automobil