Vystřihovánky v novém ABC 14: Domíchávač betonu a mrakodrap Kingkey

Vystřihovánky v novém ABC 14: Domíchávač betonu a mrakodrap Kingkey
Sdílej
 
V novém ABC 14 najdeš vystřihovánku a návod domíchávače betonu a mrakodrapu Kingkey. Neváhej, vystřihuj a lep!

Stavební stroje

Domíchávač betonu

Ze sady Zjednodušené stavební stroje si můžete slepit deset modelů, dají se naložit na tahač s návěsem. Domíchávač betonu slouží k přepravě betonové směsi z výrobny na místo jejího zpracování. Směs se po cestě neustále promíchává a doplňuje vodou, aby se nezhoršovala kvalita betonu. Buben je vyrobený z ocelových plátů a otáčí se ve dvou směrech.

Jeden směr slouží k promíchávaní směsi během cesty, zpětné otáčení se používá při vylévání betonu. Motor otáčející bubnem je umístěn za kabinou řidiče. Podle typu domíchávače se do bubnu vejde 6–9 m3 betonové směsi. Předlohou pro jednoduchou vystřihovánku se stal domíchávač IVECO.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte. Hrany označené červenou šipkou budete ohýbat směrem k sobě.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Nejdříve vystřihněte přední a zadní kola 12 (2x), 13 (4x). Přilepte k nim vnitřní strany 14 (6x) a zatížené je nechte proschnout.

2. Sestavte hlavní nosník 1. Pokračujte kabinou 2 a nalepte ji shora na díl 1 tak, aby po stranách zbyl 1 mm místa. Motor 3 nalepte také na nosník.

3. Podpěrný a otočný systém bubnu složte z dílů 4, 5 a umístěte na díl 1. Slepte buben 6 a nalepte ho zezadu na díl 3. Slepte k sobě vnější a vnitřní díly 7 a 8 zadního výklopného mechanizmu. Celek nalepte na zadní část dílu 1. Buben se k dílům 7, 8 nelepí, jenom se zezadu nasune.

4. Z dílů 9, 10 (2x) slepte válcovitou nádrž na vodu a nalepte ji na díl 3. Ohněte a slepte k sobě potrubí 11, kterým protéká beton, a nalepte je z obou stran na díl 4. Nakonec na vyznačená místa na dílu 1 nalepte proschlá kola z dílů 12, 13 a 14.

DOMÍCHÁVAČ BETONU

1 : 72


Mrakodrap Kingkey 100 •  archiv

Mrakodrapy

Kingkey 100

Čínský Kingkey 100 (číslovka je podle počtu pater) označovaný také jako KK100 se stavěl v letech 2007–11. Z profilu má zajímavý zužující se tvar. Vchod do budovy je také jedinečný – plášť mrakodrapu vytváří dojem od země odlepeného zvonu. Ve spodních patrech budovy se nalézají obchody luxusních značek, restaurace a supermarket. Podlaží nad obchodním centrem slouží jako kancelářské prostory a vyšší patra využívá hotel Regis. Z baru a restaurace v nejvyšším patře je fascinující výhled na město i nedaleký Hongkong.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny rovněž plnou čarou, ale s bílou šipkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Začněte vystřižením bočních dílů 1 a 2. Pokračujte horní částí pláště 3. Obě jeho krajní části přehněte a slepte rubovou stranou k sobě. Po proschnutí pod zátěží díl vytvarujte a připojte k němu připravené díly 1 a 2.

2. Pomocí chlopní 4 (2x) připojte k horní části pláště 3 zadní dolní část pláště 5 a přední dolní část 6. Z dílů 7, 8 vytvořte průčelí nad hlavním vchodem a přilepte ho na díl 6.

3. Vystřiženým otvorem v podstavci 9 provlékněte vytvořený celek. Pomocí chlopní ho upevněte

KINGKEY 100

1 : 1750

Výška: 442 m

Město: Šenzen

Rok otevření: 2011

Počet pater: 100

Stát: Čína

Tyto vystřihovánky najdeš v ABC 14/2016

Více vystřihovánek najdeš tady

Stavební stroje: Bagr

Stavební stroje: Bagr

Mrakodrapy: Rjugjong Hotel

Mrakodrapy: Rjugjong Hotel