ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

Válka ubližuje nejen lidem, ale i zvířatům. A nejvíc těm, která jsou závislá na lidské péči – zvířatům v zoo. Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoologických zahradách? Podívali jsme se na jejich současné válečné problémy, ale i historii a známé chovy.

Koupit časopis ABC online >

Na Ukrajině existuje překvapivě vysoký počet větších či menších zoologických zahrad, zookoutků, záchranných stanic a podobných zařízení. Lidé se v nich starají o obrovské množství často vzácných a ohrožených druhů zvířat, jejichž chov v zajetí je mnohdy klíčový pro jejich přežití v přírodě.

Co se v nich dnes děje? Jak se jim daří ve válce? Některé jsme se, alespoň virtuálně, pokusili navštívit.

Válka na Ukrajině: Co je NATO, sankce nebo neziskovka?

Zoo Kyjev

Největší zoo na Ukrajině byla založena roku 1907. Je domovem více než 2 tisíc zvířat 400 druhů. Přestože je Kyjev takřka obklíčen, zůstávají všechna zvířata i jejich ošetřovatelé a veterináři v zoo. Zvířata ale trpí hlukem způsobeným blízkou střelbou a výbuchy. Ošetřovatelé se o ně starají ve dne v noci.

Slon Horace, dostal na uklidnění sedativa, většina zvířat je trvale uzavřena ve vnitřních ubikacích nebo v podzemních prostorách, kam zvuky zvenčí pronikají méně. Jediné ukrajinské gorile, samci Tonymu, chybějí návštěvníci, ošetřovatelé s ním proto v každé volné chvilce komunikují. Do zoo proudí potraviny a peněžní příspěvky od obyvatel města, má proto dostatek veterinárních léků, vody, energie i krmiva. Válka to vše ale může změnit.

Zoo Charkov

Nejstarší ukrajinská zoo (založena roku 1896) byla během bojů při bombardování Charkova vážně poškozena, několik zvířat zabito a mnoho jich z rozbitých expozic v panice uteklo. Sedmiměsíční lvíče Simba bylo nalezeno nedaleko a již je v pořádku zpět. Odchyceny byly také uprchlé opice, mývalové a dikobrazi, jen párek indických dhoulů se lidem vyhýbá a nelze se k nim přiblížit s narkotizační puškou.

Jeleny a losy vypustili zaměstnanci zoo do přilehlého lesoparku, neboť jsou přesvědčeni, že se tato zvířata o sebe postarají a dokáží se před palbou skrýt. A jedna optimistická zpráva: Právě v den bombardování se v zoo narodilo mládě vzácného osla kianga!

Zoo Mykolajev

Zoo Mykolajev byla založena jako Akvárium v roce 1901. Dnes chová 370 druhů zvířat, z toho je 80 zapsáno v červeném seznamu ohrožených druhů a 50 z nich nechová žádná jiná ukrajinská zoo. Při nedávném bombardování města ji zasáhlo několik bomb a jejími pozemky projížděly tanky.

Ředitel zoo napsal na sociální sítě zprávu: „26. února ve večerních hodinách u naší zoologické zahrady došlo k bitvě za účasti tanků. Děkujeme za vaši ochotu pomoci, ale ještě to není potřeba. Zoo funguje, o zvířata se staráme, jsou krmena. Máme rezervu píce, ale složitější je situace s masem. Máme ho na čtyři dny.“ Město je odříznuto všech informačních zdrojů, o dalším osudu zvířat a celé zoo proto zatím nejsou žádné zprávy.

Zoo Rivne

Zoo Rivne byla založena v roce 1982 přičiněním místní pobočky Ukrajinské organizace pro ochranu přírody. Jejími prvními obyvateli se proto staly druhy zvířat z okolních lesů, teprve později k nim začala přibývat i exotická zvířata včetně velkých šelem, papoušků a terarijních druhů. V současné době chová přes 180 druhů zvířat a slouží i jako vzdělávací centrum. V roce 1998 jí ukrajinský prezident udělil status Objekt národního významu.

Nové ABC: Morbius a ukrajinské ZOO pod palbou

Zoo Lutsk

Malá zoo ve městě Lutsk byla založena roku 1979 v parku přímo uprostřed města. Zaměřila se hlavně na chov živočichů zapsaných v červených knihách Ukrajiny a Evropy. Přestože Lutsk leží v západní části Ukrajiny (Volyňská oblast), nedávno byly ruské bomby svrženy i na toto město. O tom, zda zasáhly jeho centrum, a tedy i zoo a její zvířecí obyvatele nejsou žádné informace.

Soukromá zoo Mariupol

Ve válkou nejpostiženějším ukrajinském přístavním městě Mauripol je malá soukromá zoo založená v r. 2009. Je zaměřena hlavně na chov ptactva, především vodního. Město je ale pod trvalou palbou ruských vojsk, bez vody, potravin, elektřiny a spojení s okolním světem. Je nepravděpodobné, že by se zoo tyto problémy vyhýbaly. Určitou šanci mají ptačí druhy, které, pokud se dostaly na svobodu, dokážou přežít i ve zdejší přírodě.

Zoo Oděsa

Naplánována byla již v roce 1889, ale k její realizaci došlo až v roce 1929.
V současné době má zoo Oděsa statut Národní přírodní rezervace a chová přes
1600 zvířat téměř 250 druhů. Je zaměřena na odchov vzácných sov a dravců, které následně vrací do přírody. Je to jediná ukrajinská zoo, která množí slony indické. Dobytí Oděsy a jejího přístavu je jedním z hlavních cílů ruských útočníků, pokud by prolomili její dosud vzdorující obranu, byl by osud zoo nejistý.


Tygři proti tankům

Záchranná stanice mědvědů White Rock (Bílá skála) není zoologická zahrada, ale je to dosud jediné chovatelské zařízení na Ukrajině, ze kterého se podařilo evakuovat ohrožená zvířata. Stanice byla založena v roce 2012 ve spolupráci s rakouskou organizací Čtyři tlapky, od roku 2018 je součástí mezinárodní nadace Chraňte divočinu (Safe Wild).

Nejen medvědi

Původním záměrem stanice byla záchrana medvědů z nevhodných podmínek v lidském zajetí (z cirkusů a různých menažérií), jejich rehabilitace a následné umístění do zařízení, v nichž budou žít v podmínkách blízkých jejich přirozenému prostředí.

Ze stejných důvodů se do stanice postupně dostaly i další velké šelmy – tygři, lvi či karakalové. Válka v oblasti ale přerušila dodávky elektrického proudu do stanice. A zatímco severští medvědi v zimním období spí, teplomilné druhy a kočkovité šelmy potřebují vytápěné ubikace, což bez elektřiny není možné.

Riskantní transport

Zaměstnanci stanice se proto rozhodli přes veškerá rizika převést ohrožené šelmy do zoo v polské Poznani, která jim nabídla azyl. Cesta vedoucí přes válečnou frontu v blízkosti Kyjeva byla krajně nebezpečná pro lidi i pro zvířata.

Transport byl dvakrát zastaven ruskými tanky a musel se vrátit. Teprve po čtyřech dnech se podařilo frontou projet a v současné době se všechny šelmy těší dobrému zdraví a užívají si tepla v Poznani.


Poznámka redakce ABC:

Uvedené informace jsou aktuální ke dni uzávěrky časopisu. Situace na Ukrajině se ale hodinu od hodiny mění, než se vám číslo dostalo do rukou, mohla se leckde změnit – ať už k horšímu, nebo k lepšímu.


Zoo pro zoo

Mezinárodní spolupráce zoologických zahrad celého světa má mnohaletou tradici. Vzájemná výměna zvířat i zkušeností je klíčová pro udržení jejich zdraví a perspektivního chovu.

Ve chvíli, kdy se zoo ocitnou ve válce, je ale nejdůežitější zajistit přežití chovaných zvířat. Mnohé zoologické zahrady proto vypravily na Ukrajinu pomoc právě pro zvířata v zasažených zoologických zahradách. Některé finanční, jiné materiální.

Jednu z největších vypravila již 7. 3. 2022 pražská zoo. Mezinárodní sbírka, do které se zapojila mnohá evropská zoo, umožnila vypravit transport dvou aut naložených téměř třemi tunami krmiva, veterinárního materiálu, ale také hasicích přístrojů či baterií. Transport mířil přes Polsko do ukrajinského Lvova a odtud bude pomoc rozesílána podle potřeby do jednotlivých zoo.

Část pomoci už se podařilo dostat i do jedné z nejpostiženějších a nejvzdálenějších zahrad – do zoo v Charkově. Finanční sbírka stále probíhá, v polovině března z ní putovalo 10 000 euro na konto charkovské zoo.

Jak pomoci ukrajinským zoo?

Zoo Praha založilo konto na pomoc ukrajinským zoo. Peníze můžete poslat na účet 43-6804660247/0100, jako variabilní symbol vyplnit 2022 do zprávy pro příjemce napsat Ukrajina. Můžete si též zakoupit charitativní vstupenku. Více na ZOOPRAHA.CZ.


Verze tohoto článku vyšla v časopisu ABC, který přináší aktuální informace o událostech a nových objevech v přírodě, vědě, technice a zábavě. Předplaťte si ábíčko (tady), aby vám žádné číslo neuniklo!

Skutečný medvídek Paddington: Vědci vyfotili pohádkového medvěda

Nebezpečné domácí kočky: Doma se nažerou, a pak jdou na lov

Pravěký zverimex: Jak se obchodovalo se psy

Klíčová slova

lev, zoo, tygr, sova, valka, dravec, zvirata, medvědi, šelmy, ohrožená zvířata, zoo praha, slon indický, zvíře, ohrožený druh, ochrana zvířat, Červený seznam, velké šelmy, válka na UkrajiněFacebook komentáře