Zlatý oříšek ABC: Anna Palmeová troubí na trumpetu s velkými úspechy

Zlatý oříšek ABC: Anna Palmeová troubí na trumpetu s velkými úspechy
Sdílej
 
Anna Palmeová (13 let, Pardubice) má šanci zvítězit v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC. Věnuje se hře na trubku, získala dvě 1. ceny v mezinárodní soutěži Allegro 2020 a Zvláštní ocenění poroty (Anděl Allegro) v sólech a v kategorii 4C (komorní hry). Troubit na trumpetu se jí vždy líbilo.

Hlasování v anketě Zlatý oříšek čtenářů ABC začíná ve čtvrtek 1. července a končí 31. srpna 2021. Hlasuj tady:

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek ABC: Hlasujte tady!

Aničko, kdy ses dostala ke hře na trubku?

Na trubku jsem začala hrát v osmi letech.

Co tě na trubce nejvíce zaujalo?

Zaujal mě její tón a také to, že si pusou můžeš s tónem dělat, co se ti zlíbí. Na to, abych to zvládla, jsem musela hodně trénovat (a stále musím).

Co je ve hře na trubku nejtěžší?

Nejtěžší je soustředit se na několik věcí najednou, jako třeba ve stejný čas zmáčknout klapku, nasadit tón a správně nastavit bránici…

Jak se učíš pracovat s dechem?

Při skladbách si zkouším různá nastavení bránice, kolik vzduchu mám použít a jakou rychlostí vzduch vypustit, aby tón získal krásnou barvu.

Anna Palmeová (13 let, Pardubice) se věnuje se hře na trubku. Už v osmi letech se jí troubit na trumpetu vážně líbilo •  Zlatý oříšek

Jak často musíš cvičit?

Cvičím každý den.

Chodíš do ZUŠky a pokud ano, kam?

Chodím do ZUŠ Havlíčkova Pardubice.

Jaké ceny máš na svém kontě?

V posledních letech jsem získala tyto ceny –  1. cena v mezinárodní soutěži Allegro 2020 a Zvláštní ocenění poroty (Anděl Allegro) v sólech + 1. cena  v mezinárodní soutěži Allegro 2020 v kategorii 4C (komorní hry). 1. cena v mezinárodní soutěži Clés d´or 2019 a s trofejí Zlatý klíč, jedinou udělenou v dané kategorii.

1. cena na Mezinárodní interpretační soutěži dechových nástrojů Žestě Brno 2019 udělená v kategorii Junior CZ. 1. cena v Ústředním kole sólové soutěže ZUŠ 2018  +1. cena v krajském a okresním kole. 1. cena v  Ústředním kole soutěže komorních her ZUŠ 2019 v duu Pardubické komorní duo Ladies  +1. cena v krajském a okresním kole.

1. cena v nejrenomovanější soutěži komorních her v ČR "Karel Ditters z Dittesdorfu a hudební klasicismus" Vidnava 2019, 2018, 2017 + laureát soutěže 2019, 2018 (v duu PKD a PKDL) 

Kterého z nich si nejvíce vážíš?

Nejvíce si cením Anděla Allegro (tady společně soutěžily různé nástroje v jedné kategorii a interpreti pocházeli z několika zemí Evropy) a Zlatého Klíče. Když mi francouzský ředitel soutěže, který mluvil při vyhlašování anglicky, předával trofej, byla jsem strašně šťastná. Byl to můj nejlepší zážitek.

Foto:  Zlatý oříšek

Chtěla by ses hře na trubku věnovat profesionálně?

Asi ano, ale chtěla bych se věnovat i zpěvu a dalším oborům, které jsou spojeny s hudbou.

Máš ještě nějaké jiné koníčky?

Věnuji se vzdušné akrobacii na šálách, tanci, hře na klavír a ráda si jen tak zpívám.

Co znamená vzdušná akrobacie na šálách?

Jedna dlouhatánská šála je zachycena v její polovině na stropě (asi 7 metrů vysoko) a dolů visí dva stejně dlouhé konce. Já na ní potom mohu dělat různé akrobatické kousky. Mají občas celkem výstižné názvy - oběšenec, vražedňák, dvojitý pád, anděl, hvězda…

Co tě na ní nejvíce láká?

Já se trochu bojím výšek, ale když jsem na šále, můj strach většinou zmizí, a ta ladnost, kterou mají akrobatky, mě vždy lákala.

A co je na ní nejtěžší?

Nejtěžší je dlouho se udržet rukama na šálách.

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Zlatý oříšek časopisu ABC: Soutěží autoři vesmírné základny i motokrosový závodník!

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Papírový pohár: Soutěž o nejlepší papírový model

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku

Tajemná Zikmundova vila a čs. legionáři v novém ábíčku