Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT?

Živá planeta ZeměVítáme vás u dalšího pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Vítězi druhého kola (v č. 3) se stali Helena Gajdošová z Banské Bystrice, Martin Toman z Horušan a Vít Ryška z Chodovic a vyhráli praktickou ledvinku na výlety.
Správné odpovědi na otázky z minulého kola (ABC č. 5): 1. Nejníže leží dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu, nejvyšší hora je Mount Everest v Himálaji. 1. 2.2. V norách, které si sami vyhrabávají, hnízdí ledňáčci, břehule a vlhy. 3. Ochrana vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů je zabezpečena zákonem na ochranu přírody, který umožňuje vyhlašovat různé kategorie chráněných území v oblastech a lokalitách, kde tyto druhy žijí, i přímou ochranu samotného druhu.

Otázky dnešního soutěžního kola

1. Kteří vyhynulí živočichové doprovázeli člověka v dobách ledových? 2. Existují rostliny, které mohou žít bez půdy? 3. Kteří zástupci naší fauny bezobratlých nemohou existovat bez uhličitanu vápenatého (CaCO3) a proč? Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 21. dubna. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 2. května v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkach www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již od konce dubna.