Divoké joysticky

Sdílej
 
Před nedávnem jsme se věnovali technologii zpětné vazby (nazývané též force feedback či hmatová odezva) u počítačových volantů (ABC číslo 21 ročník 45). Nejpoužívanějšími herními ovladači ovšem nejsou volanty, ale pákové ovladače, zvané joysticky. Princip fungování force feedbacku je u nich v podstatě stejný jako u volantů - hra vysílá do ovladače pokyny, procesor v joysticku je zpracovává a motor pak tahá za řídicí páku. Vzhledem k tomu, že se páka pohybuje ve dvou osách, musí být motory dva - každý pro jeden směr. To, jakým způsobem sebou páka škube, určuje signál vysílaný hrou - nejlepší zážitek bezesporu nabízejí akční tituly. My jsme se podívali na dva špičkové joysticky se zpětnou vazbou - Side Winder Force Feedback 2 (od Microsoftu) a WingMan Strike Force 3D (od Logitechu).

Bytelný Side Winder

Nejprve se podíváme na Side Winder. Hned v úvodu je třeba říci, že se jedná nejen o jeden z nejlepších, ale současně asi i o nejdražší joystick tohoto typu (stojí 7000 korun). Největším kladem nové verze je stoprocentní stabilita - trafo se totiž proti minulému modelu přestěhovalo do základny ovladače, ten je teď pěkně těžký a na stole drží skvěle i při nejdivočejším letu. Příjemné je také, že celá páka se mírně otáčí okolo své svislé osy, čímž simuluje pedály ovládající směrovku - tato funkce ale byla i u předchozího modelu. Side Winder má vše, co by měl mít - rozhlížecí klobouček, plynovou páku (je určitě příjemnější než kolečko u předchozí verze) a osm tlačítek. Jedinou výhradu mám k umístění tlačítka číslo 2 (většinou se používá k odpalování raket), které se v případě, že máte trochu větší ruku, velice špatně obsluhuje. Naštěstí se nad druhým tlačítkem nacházejí ještě dvě menší a funkce dvojky si můžete přehodit na jedno z nich. Divoké joystickyDivoké joysticky

Hezký WingMan

Side Winder Force Feedback 2 je opravdu robustní joystickPokud se jedná o tlačítka, mohl by si Microsoft vzít příklad z WigManu. Nejen že jsou všechna velice dobře umístěna, ale najdete tu i dvě speciality - na vrcholu řídicí páky jsou dva rozhlížecí kloboučky a na základně joysticku kolečko (stejné jako u myší), jímž můžete perfektně přehazovat zbraně (tlačítek je i s kolečkem devět). Pěkně vypadající plynová páka má šikovný tvar vaničky, působí ovšem trochu méně bytelně než páka u Side Winderu. Stejné je to vlastně s celým joystickem - je méně robustní, zato o dost hezčí. Nechybí mu samozřejmě ani simulace leteckých pedálů provedená stejným způsobem jako u Side Winderu. Slabinou WingManu je zpracování samotného force feedbacku. Joystick je totiž poměrně lehký (trafo je umístěno mimo joystick), a pokud držíte páku dost pevně, začne vám ovladač tancovat po stole - vibrace pak pohybují více jeho základnou než vaší rukou. Podobné je to i se silou zpětné vazby, zatímco Side Winder musíte spíše brzdit, aby vám neutrhl ruku, motory WingManu je potřeba pustit naplno, abyste z letu či jízdy něco měli. WingMan má ale v záloze jednu silnou zbraň - stojí sotva polovinu co Side Winder. A to už je nějaký rozdíl.

Který je lepší

WingMan Strike Force 3D - jeden z nejhezčích herních ovladačůŘíci, který z joysticků je lepší, tedy jednoznačně nejde. Side Winder Force Feedback 2 je perfektní joystick, který lze doporučit každému. Pokud má ovšem ten "každý" 7000 korun na herní ovladač a je to pravák (joystick skvěle padne jen do pravé ruky). WingMan má perfektně zpracovanou ergonomii tlačítek a mohou jej (i když ne úplně bez problémů) používat i leváci, přičemž za poloviční cenu nabízí určitě více než poloviční vlastnosti Side Winderu. Ten má ovšem skvěle fungující force feedback.