Třikrát internet

Sdílej
 
Díváte se rádi na hvězdy? Potom byste si měli nainstalovat program nazvaný Noční obloha. Ne že byste pak na skutečné hvězdy museli zanevřít a pozorovat oblohu jen na monitoru počítače (co by to bylo za zábavu?), ale minimálně se dozvíte, na co se na nebi díváte a kde hledat konkrétní vesmírné objekty - třeba planety, meteorické roje nebo souhvězdí.

DOBRÝ TIP: VESMÍR NA DLANI

Díváte se rádi na hvězdy? Potom byste si měli nainstalovat program nazvaný Noční obloha. Ne že byste pak na skutečné hvězdy museli zanevřít a pozorovat oblohu jen na monitoru počítače (co by to bylo za zábavu?), ale minimálně se dozvíte, na co se na nebi díváte a kde hledat konkrétní vesmírné objekty - třeba planety, meteorické roje nebo souhvězdí.
Výhoda zmíněného programu je v tom, že astronomická data předkládá srozumitelně a názorně. Díky němu si v pécéčku vyrobíte malé planetárium. Před prvním spuštěním zadáte do počítače svou přesnou zeměpisnou polohu, takže obrázek noční oblohy by v každém okamžiku měl odpovídat přesně tomu, co máte zrovna nad hlavou. Když cestujete, můžete samozřejmě své zeměpisné souřadnice měnit. V tom je tento program výhodnější (lépe řečeno přesnější) než mapy noční oblohy v knížkách a časopisech. Pokud se rozhodnete program používat, usadí se v dolní liště Windows nenápadná ikonka, která vás už na první kouknutí bude informovat o tom, v jaké fázi je zrovna Měsíc. Když na ikonku ťuknete levým tlačítkem myši, objeví se malé menu, z kterého si můžete vybrat okruhy informací podle svého zájmu: kromě aktuální mapy oblohy to jsou například podrobnosti o planetách, Slunci a různých astronomických úkazech. Autorem programu je sedmadvacetiletý Jan Tošovský a lze si ho na internetu stáhnout zcela zdarma. Kvalitou se Noční obloha blíží srovnatelným profesionálním produktům. http://www.mujweb.cz/www/tosovsky

FÍGL: ROZŘEŽTE VELKÉ SOUBORY NA KY!
Jak z jednoho počítače na druhý dopravit soubor o velikosti například dvou (nebo dvaceti!) megabytů? V zásadě máte tři možnosti. Za prvé: propojit oba počítače kabelem a soubor jednoduše "přetáhnout". Je to poměrně pracné a zdlouhavé - a kromě toho se předpokládá, že je buď jeden z počítačů notebook, nebo že jsou obě pécéčka tak blízko sebe, že lze mezi nimi natáhnout dlouhý kabel. Za druhé: jednoduše si soubor pošlete přes internet. To ovšem vyžaduje, aby oba počítače měly internetové připojení, a pokud jde o hodně velký soubor, vyzbrojte se zároveň pořádnou dávkou trpělivosti. A za třetí: "rozřežte" velký soubor na menší kousky a ty nahrajte na diskety. Že to není tak jednoduché? Omyl, například program Split Files Shell Extension to umí zcela bravurně. Rozdělí kterýkoliv soubor na menší - a to buď do předdefinovaných velikostí (samozřejmě podle kapacity disket), anebo na soubory velké podle vašeho zadání. A co víc, program umí rozřezané soubory stejně lehce spojit (stačí dvakrát kliknout na některý z kousků). Ano, mnozí sice tvrdí, že diskety patří do starého železa - ale tohle je jedna ze situací, kdy je oceníte. http://space.dolphin.free.fr/Windows/split.html

HRA ZADARMO: AUTODRÁHA
Pokud budete letos hrát pouze jednu hru ve flashi, zkuste to zařídit tak, aby to byla právě tahle, protože má všechno, co správná hra tohoto typu mít má. Je vtipná a zábavná, není tupá a dobře se s ní ubíjí čas. Hrajete si rádi s autodráhou? Pak s "internetovou autodráhou" prožijete všechno hezké, co k tomu patří. A nejen to: nebudete se muset zlobit s ohnutými spoji, roztřepenými kontakty či chybějícími součástkami. Něco podobného se na internetu hned tak nevidí - abyste si závodní dráhu nejdřív sami postavili (díly se "berou" kliknutím myši) a pak si zazávodili - buď s počítačem, nebo s kamarádem. Bez přehánění - tohle určitě zkuste.
http://tv4.se/lattjo/kojan/bilbanan.asp