Je graffiti umění, nebo zločin?

Sdílej
 
Ve vzduchu se vznášejí barevné výpary a u zdi se míhají siluety doprovází postav. Jejich pohyb jemný sykot, cinkání a tlukot srdce. Jsou to oni

Ve vzduchu se vznášejí barevné výpary a u zdi se míhají siluety doprovází postav. Jejich pohyb jemný sykot, cinkání a tlukot srdce. Jsou to oni
Pro většinu sprejerů není hlavním cílem ničit, ale naopak tvořit. Samozřejmě i mezi nimi se najdou výjimky. Naneštěstí pro sprejery jsou právě tyto výjimky v graffiti velmi viditelné. "Mrzí mě, že hodně lidí kouká na writery jako na vandaly. Graffiti je tvorba jako každá jiná. Pochopitelně že jsou lopaty, který čmárají po památkách, ale - stejně jako většina kluků - i já se snažím o takových věcech přemýšlet," uvádí pro časopis Reflex (32/2000) Wladimir 518, jedna z nejvýraznějších postav pražského graffiti.

PARTA V GRAFFITI

Stavebním kamenem graffiti je jednotlivec, tzv. writer. Vymyslí si jméno (většinou nic neznamená, jen dobře zní a vypadá) a koupí sprej. Když se potká více writerů, kteří chtějí tvořit ve stejném stylu nebo k sobě mají jiným způsobem blízko, založí tak zvanou crew, jejíž název se skládá většinou ze tří písmen.
Spoustu lidí u graffiti drží hlavně parta. "Myslím, že je důležitý, aby se writeři mezi sebou bavili o tom, co si myslí a proč dělají právě tohle, sdělovali si svoje názory a tak. Když lidi mezi sebou komunikujou, přijímají taky cizí názor a jdou tak rychleji dopředu," říká DIZE, který patří k mladší generaci sprejerů.

KDE SE VZALO

Graffiti vzniklo v 70. letech 20. století v ulicích města New York. Asi nejrozšířenější "pravda" o vzniku tohoto kulturněvýtvarného směru je ta o newyorském pošťákovi, který si značil cestu jednoduchým podpisem TAKI 183. Dělal to s takovou vervou, až se obyvatelé New Yorku začali zajímat, co TAKI 183 znamená. Po vzoru mladého pošťáka se pak spousta mladých lidí chopila sprejů a graffiti se rozvinulo až do podoby, v jaké ho známe dnes. Netrvalo dlouho a někteří writeři se dostali až do nejprestižnějších newyorských galerií.

ZAČÁTKY U NÁS

V České republice se dá vznik graffiti odhadnout poměrně přesně. Po roce 1989 se u nás začaly objevovat první throw-upy a tagy převážně od zahraničních sprejerů, které přilákaly nově otevřené hranice.
Za prvního českého writera je považován ostravský MANIAC, ale centrem českého graffiti se stala Praha, jež má vše, co writer potřebuje: rozlehlá sídliště, labyrint ulic a metro. První pražské crew jako CSA, CSB a později TCP nebo NNK se skládaly z několika nadšenců, kteří nežili ničím jiným. V graffiti našli svou vlastní kulturu a životní styl.
"Praha se hodně změnila. Neříkám, že k lepšímu nebo horšímu, je to prostě normální vývoj jako všude jinde. Ty lidi na začátku měli úplně jiný podmínky. Například o tom neměli vůbec žádný informace. Když jsem se bavil s jedním týpkem z CSA, říkal, že si půjčovali americký filmy, aby viděli, jak graffiti vůbec vypadá," popisuje DIZE pravěk českého sprejerství.

HIP HOP A SPREJ

O graffiti se mluví jako o jednom ze čtyř faktorů hiphopové kultury. Zbylé tři jsou DJing (míchání desek), rap (zpěv) a breakdance (tanec). Spojení graffiti a hip hopu dnes už mnozí writeři nepovažují za příliš důležité. "V graffiti je úplně jedno, co člověk poslouchá nebo jak se oblíká. Je sice pravda, že se lidi nejvíc scházejí na hip hopu, ale to proto, že víš, že tam potkáš známý," říká DIZE, který opravdu nevypadá jako hiphoper. Jeho kolega MOST mi ukazuje svoje kalhoty: "Hlavně tam napište, že nenosíme ty široký kapsáče s rozkrokem po kolena!"

KDO JSOU TOYS?

Mezi writery panuje rivalita. Když někdo zkušenému writerovi přejede jeho piece sprejem, může z toho mít problém. Mladí sprejeři - toys - proto ty starší většinou raději respektují a tiše se od nich učí. Dřív například bývalo normální brát toyům barvy, dnes už to tak není. "Já osobně, než něco přejedu sprejem, si položím otázku: Udělám lepší piece? To je základ," dodává DIZE.

ULICE VERSUS VLAKY

Pozornost writerů se upíná na dva základní typy ploch - ulice a vlaky. V ulici se dělají především dvoubarevné piecy, které dají vyniknout propracovanosti písma. Nejčastěji se používá stříbrná barva (vznikají tzv. chromy), protože nejrychleji kryje. Vlaky sprejery lákají hlavně kvůli tomu, že jejich dílo putuje po celé republice, a tudíž ho vidí větší počet lidí. Mezi writery se vlaky cení víc než ulice, nejcennější je však metro. A to nejen pražské, ale i zahraniční, například berlínský U-Bahn nebo londýnský Underground. "Já nejraději dělám v ulici. Metro je na mě moc stres a vlak jsem neudělal hodně dlouho," konstatuje suše DIZE a pokračuje, "dřív jsem snil o tom, jak budu mezi všema největší king a jméno budu mít na každým rohu. Teď je mi to úplně jedno. Maluju si jen tak pro zábavu a třeba i na místa, kde to není vidět."

§ 257

1. července 2001 nabyl účinnosti § 257b, podle kterého může být polapený sprejer odsouzen až na osm let vězení, způsobí-li značnou škodu
opakovaně nebo ve velkém rozsahu.
Prozatím za graffiti žádný sprejer do vězení nešel a trestem zůstávají hlavně veřejně prospěšné práce a peněžitý trest.

CENA ŠKODY

Vyčistit 1 m2 zdi poničené sprejem stojí od 800 do 1200 Kč. České dráhy a pražské metro vydávají ročně milionové částky za nátěry, ostrahu depa a mytí vozů. Vozy metra musí v depech hlídat ochranka se psy a kamerový systém napojený přímo na policii. Ta každé nové graffiti pečlivě dokumentuje a ukládá do své databáze.

***

GRAFFITI

graffiti - anonymní kresby nebo obrazy ryté či kreslené na zdech a dalších plochách, graffiti (v tomto smyslu) se objevovalo
již ve starém Egyptě a Římě; dnes se používají především barvy ve spreji graffiti art - hnutí, které vzniklo v New Yorku v polovině 70. let minulého století; typické jsou pro něj sprejové techniky
malby; hnutí vzniklo jako zápas gangů mladých lidí žijících v Bronxu a v Brooklynu. Gangy svá dobytá území označovaly spreji - podpisy a značkami.

Zdroj: Nová encyklopedie českého výtvarného umění, ACADEMIA 1995

SLOVNÍČEK POJMŮ

writer

(vrajtr) - kdo barvou ve spreji vytváří různé sprejer, grafiťák společným identifikačním znakem každého writera vagonech metra vystupující společně, pod či vlaků; též specifický pro

crew ( krú) - skupina sprejerů

toy ( toj) - mladý, začínající sprejer

tag ( teg) - jednoduchý podpis či značka sprejem nebo fixou, obrys

piece ( pís) - vybarvený obraz graffiti na zdi

chrom - piece vybarvený stříbrnou barvouthrow - up

( trouap) - " minutka", rychlé graffiti, většinou jen vagonu metra nebo vlakuwhole vagon soupravu vlaku komínu apod.) či metra

panel car - graffiti na ( vúl ker) - graffiti přes celý

whole train ( vúl trejn) - graffiti přes celou

roof top ( rúf top) - graffiti ve výšce ( na střeše, na

legál - graffiti na tolerované ploše