Rána jako z děla

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA Dá se zvukovými vlnami sfouknout plamen svíčky? Mohou být zvukové vlny nebezpečné? Jaký silák je zvuk, se můžete přesvědčit v následujícím pokusu.

Postup výroby

Odřízněte dno láhve a nahraďte je potravinářskou fólií. Fólii zajistěte gumičkou - musí být pěkně napnutá, jako blána bubínku. Hrdlo láhve dejte k plameni svíčky a dlaní plácněte na fólii. Zvuková vlna plamen rozkmitá a po chvilce jej zhasne.

Vysvětlení

V pokusu je zvuk vytvořen poklepem na fólii. Zvuková vlna se šíří v ohraničeném prostoru láhve, a když se dostane k hrdlu, je omezena ještě menším prostorem. Tím její intenzita narůstá a po opuštění láhve má takovou sílu, že snadno sfoukne plamen jako střela z kanonu. Zvuk je tvořen změnami atmosférického tlaku. Když zahrajeme tón, šíří se zvuková vlna. Je to střídání zón s vysokým atmosférickým tlakem se zónami s nízkým atmosférickým tlakem, přičemž rozdíl mezi nimi je velmi malý. Vlny vzdalující se od zdroje zvuku ztrácejí na intenzitě. Narazí-li na překážku, odrazí se a vracejí se v podobě ozvěny. Potřeby: Plastová láhev, nůžky nebo nožík, gumička, potravinářská fólie, zápalky a svíčka Na fólii plácněte dlaní. Plamen svíčky po chvíli zhasne