Skládáte hudbu? Tak soutěžte

Skládáte hudbu? Tak soutěžte
Sdílej
 

Skládáte hudbu? Tak soutěžte

V Česku existuje spousta soutěží pro mladé a nadějné zpěváky. Na začínající producenty nebo skladatele však myslí málokdo. Jednou ze sporých možností je pro ně Gramodeska 2008.


Jejím cílem je umožnit vydat neotřelým nebo méně zkušeným autorům vinylovou desku a společné album ve formátu MP3. Protože půjde o dvojalbum a aby nebyli diskvalifikováni mladší soutěžící, vytvořili pořadatelé dvě kategorie: první do 25 let a druhou od 26 do 35 let. Ti starší by měli zasílat kvalitní nahrávky, u mladších by pak mohly být vybrané skladby nahrány kvalitně až zpětně - v Minoritském klášteře v Opavě.

I když je Gramodeska 2008 určena především příznivcům klasické hudby, své štěstí může zkusit kdokoliv. Například i elektronická nebo kytarová hudba se dá skloubit s vážnou hudbou. A jako vždycky a všude: porota jistě dá na co největší originalitu. Pokud vás Gramodeska upoutala, podívejte se na webové stránky 2008.gramodeska.com, kde najdete více instrukcí a formulář k přihlášení. Pokud vás soutěž zaujala a zúčastníte se jí, dejte nám vědět. Ale pozor - uzávěrka přihlášek je už 27. května. Tak držíme pěsti!



CO TY A HUDBA?
ANKETA

Martin, 14 let

Nejsem nijak vyhraněný posluchač, líbí se mi všechno. I starší věci jako Beatles nebo třeba Guns N´ Roses. Rád mám i hudbu Hanse Zimmera k Pirátům z Karibiku. Muziku poslouchám hlavně na rádiu a iPodu.



ECHO
Ahoj! Existuje stránka, kde najdu hudbu z filmů? Vždycky se mi zalíbí nějaká melodie v televizi, ale nevím, od koho je. VOJTA, 12 LET

Ahoj Vojto! Filmovou muziku, tedy soundtracky, najdeš ve většině obchodů s hudbou. Stačí si jen počkat na titulky, kde bývá uvedeno, jaké skladby byly ve snímku použity a kde i kdy vyšly.

Mějte se, Scuotty





KRÁTCE
- Přestárlí rockeři se čas od času hádají. Těm z Guns N´Roses fungujících nyní v kapele Velvet Revolver však už došla trpělivost s drogově závislým zpěvákem Scottem Weilandem. Vyhodili jej. Prý se choval nezodpovědně a kvůli němu skupina rušila nasmlouvané koncerty. Tak to chodí, když se chce jeden bavit, a ostatní potřebují vydělávat.
- Britští rockeři Supergrass, řadící se k nové vlně, mají další desku. Diamond Hoo Ha vyšla v polovině dubna. Pokud ji máte, jaká je?

- Franz Ferdinand, kteří mají podíl na tom, že se před pěti lety znovu prosadila kytarová muzika na úkor té elektronické, pracují na svém třetím albu. Ale je to problematické. Mají sice představu, že by deska měla být trochu jemnější než jejich předchozí tvorba, avšak uprostřed rozdělané práce se nepohodli s producentem a hledají nového.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: Amon Tobin, velmistr rozklížených hudebních obrazů, hrál 25. dubna v Praze. Koncert byl dlouho dopředu vyprodán. Pro případné zájemce je tady náhrada. Jeden z jeho nejpřístupnějších tracků Verbal. Trocha experimentu s hip hopem a co z toho vyleze, to by se jeden divil. YouTube vyhledávací slova: Amon, Tobin, Verbal.