Novinářez: Co jsou veřejnoprávní média s Marcelou Augustovou

Novinářez: Co jsou veřejnoprávní média s Marcelou Augustovou
Sdílej
 
Co jsou veřejnoprávní média a jaký mají význam, vysvětluje Marcela Augustová. Známá televizní novinářka, hlasatelka a moderátorka je hostem dalšího dílu seriálu časopisu ABC Novinářez - o tom, jak se stát novinářem.

Pro druhý díl seriálu Novinářez o žurnalistice nám poskytla rozhovor Marcela Augustová, moderátorka zpravodajství České televize, která patří k nejznámějším televizním tvářím u nás. ČT zůstává věrná po celý svůj profesní život. Marcelu v její kanceláři na Kavčích horách vyzpovídala studentka gymnázia Alice. Videorozhovor uvidíte níže.

Jakou roli mají z vašeho pohledu veřejnoprávní média?

Veřejnoprávní média patří do každé moderní demokratické společnosti. Je to základ zpravodajství, záruka objektivity, nestrannosti a serióznosti. Ovšem také pestrosti, protože jsou logicky témata, kterým se komerční média nevěnují, protože je to pro ně neefektivní.

Která témata se tedy dostávají do Událostí?

Vždycky je to mix zpráv, který má svou strukturu. Začíná se nejdůležitějším tématem dne, třeba z domácí či světové politiky, následuje zahraniční událost, pak jsou domácí zprávy a něco z kultury. Do toho se prolínají regionální zprávy a druhé velké téma. V době mimořádných událostí, jako byl covid nebo současná válka na Ukrajině, tato témata obvyklou strukturu zpravodajství naruší a zaberou více místa.

Jste víc moderátorka zpráv, nebo novinářka?

V tomto případě jsou obě ty profese pevně provázané, ale přitom je moderování každého pořadu jiné. Třeba Události jsou klasická zpravodajská relace, která má divákovi poskytnout určitý informační servis. Události, komentáře, jsou naproti tomu pořadem názorové žurnalistiky, kde mají hosté na tutéž věc většinou rozdílné názory. Takové moderování už je velmi specifická disciplína. Moderátor nesmí nikomu z nich stranit, byť má svoje osobní preference.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.