Dlouhé cesty přes vodu

Dlouhé cesty přes vodu
Sdílej
 
Mostů, nad jejichž konstrukcí se tají dech, je dnes na světě celá řad. Podívejte se na ty nejdelší z nich.

 

Galerie: Opuštěné trosky ze Star Wars

Galerie: Opuštěné trosky ze Star Wars

 

 

Často to už ani nejsou mosty přes řeku, ale zkracují cestu přes jezera či mořské zálivy a dokonce spojují odlehlé části kontinentů. Jejich délka se už neměří na metry, ale celé kilometry. Podívejte se, na některé další úctyhodné stavby.

Most Vasca de Gamy přes ústí řeky Tagus v Lisabonu měří 17,2 km, je tak nositelem titulu nejdelšího mostu v Evropě. Pro provoz byl otevřen v roce 1998 při příležitosti výstavy EXPO 98 a zároveň na oslavu 500 výročí objevení lodní cesty z Evropy do Indie mořeplavcem Vasco da Gama.

Délkou 13,5 km se pyšní hned dva světové mosty. Tím prvním je most Rio Niteroi, který překlenuje záliv Guanabara v brazilském Rio de Janeiru, druhým pak malajský most Penang, který spojuje stejnojmenný ostrov s městem Seberang Prai na pevnině.

 

 

 

Öresundský most, který spojuje dánské město Kodaň se švédským městem Malmö, měří sice 16 km, ale část vedoucí přímo nad vodou má jen 8 km. Přesto je to jeden z nejdůležitějších mostů v Evropě neboť jde o nejkratší spojení mezi Skandinávským poloostrovem a evropskou pevninou.

Přes San Franciský záliv vede mostů hned několik. Nejdelší z nich je 11,26 km dlouhý most San Mateo, který spojuje Foster City na západě a Hayward na východním břehu zálivu.   

Nejjižnější cíp Floridy s řadou ostrůvků, které jsou jeho pokračováním, spojuje most Sedmi mil. Jeho délka je skutečně téměř sedm mil – tj. necelých 11 km. Ve skutečnosti jde o mosty dva, starší z nich byl vystavěn již začátkem 20 století (dokončen byl v roce 1912), novější most byl otevřen v roce 1982.

 

Obří kamenné stavby

Obří kamenné stavby

Galerie: Opuštěný iglú hotel na Aljašce

Galerie: Opuštěný iglú hotel na Aljašce

Obojživelný hotel

Obojživelný hotel

Klíčová slova:
architektura, most, stavba
 

Články odjinud