Recenze: Světová válka Z

Recenze: Světová válka Z
Sdílej
 
Vrtulníky chrlí napalm, prázdné nábojnice se vrší v celých horách a vojáci se raději vyhazují do vzduchu granáty. Světová válka Z s Bradem Pittem začala.

 

Soutěž o pět vysílaček k filmu Světová válka Z

Soutěž o pět vysílaček k filmu Světová válka Z

 

Garry (Brad Pitt), bývalí odborník OSN na rizikové oblasti, je na výletě s rodinou. Jenže pak se něco pokazí. Rychle, brutálně, totálně. Během okamžiku se tradiční dopravní zácpa změnila v mlýnek na maso. Garry rodinu zachrání, ale jen proto, aby zjistil, že celý svět je tam, kde záda ztrácí své dobré a poctivé jméno. Jedinou naději je najít prvního nakaženého a s jeho pomocí i vakcínu.

Docela masakr

Světová válka Z je film, kterému jsem moc nevěřil. Ale nakonec jsem se jím nechal okouzlit. Je to totiž docela masakr. Ne zrovna krvavý – v porovnání se Snyderovým Úsvitem mrtvých, kde se zombie naučili běhat, je to dokonce čajíček – ale to měřítko, to měřítko! Tohle je totiž opravdu světová válka a proud zombíků připomíná povodeň. Jednotlivce v ní skoro nerozeznáte, ale je to nezadržitelné a smrtící.Philladelphie, New Jersey i Jeruzalém – všude jdou oběti do statisíců. Vrtulníky chrlí napalm, prázdné nábojnice se vrší v celých horách a vojáci se raději vyhazují do vzduchu granáty, než aby se proměnili v „zeky“. A do toho všeho Garry se svým posláním, které tomu všemu dává mile lidský rozměr.

 

A kousali a kousali

Masové scény jsou správně grandiózní, ale to nejlepší si film schovává na chvíle, kdy se hrdinové musí vypořádat s omezeným prostorem a hlavně omezenou palebnou silou. Úvod z činžáku v New Jersey skvěle pracuje s prostory schodišť a absolutním nedostatkem světla. V Koreji se dočkáme drsných vojáků a černého humoru – Severní Koreji nic nehrozí, protože zdejší totalitní vláda během jednoho dne vytrhala zuby všem obyvatelům. V letadle zařve letuška i čivava a nakonec finále v laborce, kde by si musela kalhotky strachy vyměnit i Alice z Resident Evil.

To všechno je super. A to i přesto, že jednotlivé pasáže se k sobě většinou mají jako Sparta a Slavie. On taky scénář prošel hned několika předělávkami. A původní knižní předlohu byste v něm našli asi jen díky věštecké kouli. Což je docela zajímavé.

Zůstaly zombie a název

Celý projekt si totiž vydupal Brad Pitt, který se skvěle ujal hlavní role. Jenže knižní předloha byla a) satira jak řemen (její autor je mimochodem synem slavného režiséra parodií Mela Brookse) a b) jednalo se o rekonstrukci už skončené apokalypsy, udělanou na základě rozhovorů s přeživším.

Takže film v podstatě vzal předlohu a nechal z ní jen dvě věci: zombie a název. Stalo se to už víckrát, samozřejmě, ale prostě nechápu, proč to neudělali na zelené louce po svém rovnou. Ten film by pak určitě držel pohromadě líp a nebyl by tak nenáviděn fanatickými strážci čistoty filmových adaptací. Jenže všechny ty úvahy beru jen jako svého druhu duševní cvičení. Film je totiž, jak už jsem napsal výše, i přes to všechno super.

 

Úprk před zombie jako sportovní hra

Úprk před zombie jako sportovní hra

Pitt je borec a Forster taky!

Pitt v hlavní roli hraje jako za mladých let, kdy se nebál sekat kosou upírům hlavy. Rozhodně to není ten hezounek, jak ho většinou máme zaškatulkovaného. Jeho Garry sice vypadá jako hippie nové generace, ale když přijde na to zarazit pohrabáč do shnilého mozku, neváhá ani vteřinu.

Za kamerou tvrdí muziku Marc Forster. Tenhle chlápek naštval miliony lidí svou bondovkou Quantum of Solace. Proč? Protože si ji udělal po svém. A i tentokrát dokazuje, že jeho sebevědomí je oprávněné. Zrasovaný scénář poslepoval, jak se dalo. A umožnil hercům opravdu hrát. Na to, že je Garryho hnacím motorem láska k rodině, je doslova obdivuhodné, že k citovému vydírání se uchýlil jen asi na dvě vteřiny.

Gigantický masakr

Každá dojímavá vteřina je navíc dobře vyvážená. Třeba absurdní scénou „hrdinové na kolech vs. zombies v nočním lijáku“. Nebo gigantickým jeruzalémským masakrem. Přiznejme si, že lepší čas na uvedení motorových pil na blízkovýchodní trh nenajdete. O skvělém proslovu na téma „příroda je mrcha“ ani nemluvě. Ano, tentokrát za zombie nemůže armáda ani emzáci, ale sama příroda.

Světová válka Z prostě ukazuje, že zombies se hodí i do letního superbijáku. Škoda, že se s nimi setkáváme hlavně v průměrných béčkách... Opravdu škoda.

Světová válka Z je v kinech od 27. června.

 

80%

 

+ Je to epický masakr. E-P-I-C-K-Ý.

- Scénář je rozsekaný a pro fanoušky předlohy bude jasnou urážkou

 

Světová válka Z

(World War Z), USA 2013, režie: Marc Forster

www.worldwarzmovie.com



Úlet! Zombie hnáta místo škrábátka

Úlet! Zombie hnáta místo škrábátka

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita

Zvířecí zombie: Pod vládou parazita


To chci! Zombie otvírák na lahvové cokoliv

To chci! Zombie otvírák na lahvové cokoliv

Klíčová slova:
film, zombie, recenze, svetova valka
 

Články odjinud