Od vajíčka k vejci: Zázrak ukrytý ve skořápce

Od vajíčka k vejci: Zázrak ukrytý ve skořápce
Sdílej
 
Nejmenší ptačí vejce klade pštros. A současně i největší. Záleží na tom, jakým způsobem hodnotíte jejich velikost. 

 

 

Naši předkové považovali vajíčka za symbol jara a nového života. Proto jsou různě zdobená a malovaná vejce spojena s jarním svátkem – Velikonocemi. Každý si samozřejmě představuje vejce slepičí, ale nový život v sobě skrývají všechna. Bez ohledu na velikost, barvu a tvar vznikají stejným způsobem a mají prakticky stejné složení a vlastnosti.

 

Největší... •  Profimedia

 

Největší a nejmenší

Velikost vejce samozřejmě odpovídá velikosti ptačí samičky, která ho klade. Tady se dostáváme k „podivnému“ tvrzení, že pštrosí vejce jsou nejmenší. Ačkoliv jsou ze všech ptačích vajec absolutně největší, v poměru k velikosti těla pštrosí samice jsou nejmenší – představují pouhé 1 % její váhy. Největší vejce z tohoto pohledu pak kladou ti nejmenší ptáci, kolibříci. Jejich jen jako nehet velká vajíčka tvoří až

25 % hmotnosti samičky. Podobně obrovská vejce v poměru k tělu kladou i novozélandští příbuzní pštrosů kiviové. I jejich jediné vejce tvoří přes 20 % jejich váhy.

Vajíčka a vejce

Tyto dva pojmy znamenají dvě různé věci. Vajíčko je zárodečná buňka tvořená žloutkem, která vzniká ve vaječníku ptačí samice. Žloutek pštrosího vejce je tedy největší buňkou, jakou známe. Buněčné jádro se v průběhu tvorby buňky (žloutku) ve vaječníku posunulo úplně na její okraj a je viditelné jako zárodečný terčík. Uvolněné vajíčko putuje vejcovodem a nabaluje na sebe bílek, vaječné blány a na závěr i vápnitou skořápku. Celý tento útvar, který pak samička klade, už je vejce.

 

Jaký tvar asi vysedí? •  Profimedia

 

Tvary a barvy

Ptáci se snaží svou snůšku utajit před dravci. Druhy, které kladou vejce do otevřených hnízd, mají proto skořápky různě zbarvené a vzorované. Bílá vejce si mohou dovolit ptáci hnízdící v dutinách, případně ti, kteří vejce při opuštění hnízda zakrývají okolním materiálem. Také tvar hraje roli, dutinovým ptákům se vejce nemají kam odkutálet, mohou tedy mít téměř kulovitý tvar. Naopak ptáci hnízdící na zemi nebo dokonce na útesech mají vejce kónického tvaru, díky kterému se kutálejí dokolečka kolem své špičky. Ptačí samička si je také může lépe poskládat tak, že zabírají méně místa a snáze je zasedne a zahřívá.

 

 

Co se skrývá ve skořápce: Líhnutí ptáčete

Co se skrývá ve skořápce: Líhnutí ptáčete

Mourrison 290: Vajíčko natvrdo

Mourrison 290: Vajíčko natvrdo

Smrtonosná migrace ibisů skalních

Smrtonosná migrace ibisů skalních

Klíčová slova:
ptak, vejce
 

Články odjinud