Voda pro Afriku: Sběrné džbány Warka Water

Voda pro Afriku: Sběrné džbány Warka Water
Sdílej
 
Více než miliardě Afričanů chybí přístup k nezákladnější potřebě – pitné vodě. Nový ekologický projekt by mohl pomoci jejich problém vyřešit.

 

 

Projekt Warka Water vyvinulo původem italské studio Architecture and Vision, které spolupracuje s designéry z celého světa a věnuje se vývoji originálních ekologických konceptů. Pojmenování projektu pochází z etiopštiny. Označuje fíkovník, tradiční symbol plodnosti a štědrosti. Kvůli mýcení lesů začínají tyto stromy ze zdejší krajiny mizet, slovo warka tak upomíná i na to, jak je příroda důležitá pro naše vlastní přežití.

Sběrač páry

Koncept Warka Water je vysoký 9 metrů a váží jen 40 kilo. Čtveřice lidí ho snadno přenese na jakékoli místo bez nutnosti jištění. Jde o věž, která zachytává páru z ovzduší a zkapalňuje ji do sběrné misky. Ačkoli je Afrika rozpálený kontinent, vzduch je zde natolik vlhký, že dokáže do jedné nádoby vysrážet každý den až 100 litrů vody. Zásadní je okamžik mezí nocí a svítáním, kdy teplota rychle stoupne až o 10 ºC a slunce začne odpařovat vlhkost z půdy a ze vzduchu. V tuto chvíli je věž schopná sbírat vodu i v té nejvyprahlejší poušti.

 

Jednodušší než IKEA

Základ věže tvoří schránka ve tvaru džbánu, spletená z rákosu (lze ovšem použít třeba i bambus nebo sítinu, zkrátka to, co zrovna roste v okolí). Uvnitř ní je napnutá síť ze speciálního textilu, která dokáže zachytávat páru. Na dně pak stojí nádoba, do níž vysrážená voda sklouzává. Věž je vyrobená z přírodních materiálů a domorodci si ji mohou postavit sami. Obejdou se bez jakýchkoli nástrojů – jediné, co potřebují, je speciální síť. Tvůrci návrhu tvrdí, že výroba trvá nanejvýš týden.

Voda jako vzácnost

Na vývoji projektu se kromě studia podílí i několik institucí v Etiopii. Právě v jedné zdejší vesnici by se měly během příštího roku objevit první dvě věže. Etiopie má podle statistik nejméně kvalitní vodu na světě, navíc k ní mají místní obtížný přístup. Zvlášť v horských oblastech musí domorodci putovat za vodou až šest hodin. Často jsou nuceni ji sbírat v kalných jezírcích plných bakterií, čímž ohrožují své zdraví. Stavět studně je obtížné, protože voda je ukrytá někdy až ve hloubce 500 m (u nás je obvykle 20 m pod zemí). Věže Warka Water proto pro domorodce znamenají jednoduchý, efektivní a finančně dostupný způsob, jak chránit svoje zdraví pitnou vodou přímo ze sousedství.

 

 

Rýže není zadarmo, platí se vodou. Spoustou vody

Rýže není zadarmo, platí se vodou. Spoustou vody

Přizpůsobiví mravenci si staví živé rafty

Přizpůsobiví mravenci si staví živé rafty

Neuvěřitelné fotky: Holka vyrostla mezi šelmami

Neuvěřitelné fotky: Holka vyrostla mezi šelmami

Klíčová slova:
voda, afrika, poust
 

Články odjinud