Posvátné slepice: Dějiny kura domácího

Posvátné slepice: Dějiny kura domácího
Sdílej
 
Od starověku patří kur domácí k nejdůležitějším hospodářským zvířatům. Dnes je i nejpočetnějším.

 

 

Kuře pečené, dušené, na smetaně, pikantní křidélka, drůbeží polévka, slepice na paprice... A také vajíčka, omelety, svítek a mnoho dalšího. Bez slepic by byl náš jídelníček hodně chudý. Dokazují to i čísla: Ročně se na světě vyprodukuje až sto milionů tun drůbežího masa a více než miliarda vajec. Počet domácích kurů daleko převyšuje celosvětové počty všech koček, psů, prasat, krav a potkanů dohromady.

Co prozradily geny

Odhady, že slepice zdomácněly před 8–10 tisíci lety, nedávné genetické rozbory vyvrátily: V Číně začaly být chovány před 5600 lety, v jižní Asii až před 4500-4100 lety. Neplatí ani předpoklad, že jejich jediným předkem je divoký kur bankivský (Gallus gallus). Žlutá kůže slepic je dědictvím kura Sonneratova (Gallus sonneratii), u některých plemen se objevují i geny kura srílanského (Gallus lafayettei). Slepice tedy zdomácněly na několika místech souběžně a později se křížily se svými divokými příbuznými.

Kokrhající bůh

Lidé nezačali chovat slepice pro maso či vejce, ale z náboženských důvodů. Kur byl totiž v mnoha kulturách považován za posvátného. V perské říši byl dokonce spojován s bohem. Kohout svým kokrháním ohlašoval svítání a podle tehdejších náboženských výkladů bylo svítání božím znamením. Objevoval se na keramice ve starověkém Egyptě i Římě, používal se při náboženských rituálech. Podle jedné západoafrické legendy vznikla hluboká africká údolí tak, že je svými drápy vyryl obrovský kohout.

 

Vejce nebo slepice? •  archiv

Na život a na smrt

Ke zdomácnění kurů ale vedl ještě jeden důvod: Přirozená agresivita a bojovnost kohoutů. To lidi zaujalo natolik, že s nimi začali pořádat kohoutí zápasy. Tato zábava se brzy rozšířila z Asie i do dalších zemí světa. Protože však kohouti bojují až do usmrcení slabšího soupeře, je dnes tato kratochvíle ve většině zemí zakázána. Přesto stále existují státy, kde se zápasy pořádají – někde legálně (např. na Bali či Filipínách) jinde ilegálně (třeba v řadě zemí Střední Ameriky).

KFC vynalezli otroci

Až později se slepice staly zdrojem masa a vajec. K jejich chovu (extenzivnímu) nepotřebujete žádná nákladná zařízení a ohrady. Potravu si najdou samy, dobře se množí, a když některá uhyne nebo ji odnese dravec, není to nenahraditelná ztráta. Slepice se proto zabydlely i v nejchudších oblastech světa včetně Afriky. Černí otroci zavlečení na jih USA začali kuřecí maso smažit. To se ujalo a dnes je to jeden z nejoblíbenějších způsobů jeho zpracování.

Chodící lékárna

Slepičí vývar pomáhá při léčení rýmy, průjmu, nachlazení nebo horečky, kuřecí maso je zase součástí mnoha diet, které jiné maso zakazují. Všežravé slepice navíc udržují své okolí čisté. Vysbírají všechny zbytky a odpadky z kuchyně, škodlivý hmyz, klíšťata a dokonale zbaví zahradu slimáků. Na rozdíl od velkých hospodářských zvířat, která se obvykle chovala v oddělené části hospodářství, tak měly slepice privilegium žít přímo ve společném prostoru s lidmi.

 

 

Divocí předkové: Naše slepice má předků více

Divocí předkové: Naše slepice má předků více

Pták roku 2015

Pták roku 2015

Hladové roky: Málo rybiček = málo papuchalků

Hladové roky: Málo rybiček = málo papuchalků

Klíčová slova:
ptak, slepice
 

Články odjinud