Štír se zácpou: Vysoká cena za přežití

Štír se zácpou: Vysoká cena za přežití
Sdílej
 
Štír, který dobrovolně obětuje část zadečku, bude trpět nepohodlím do konce života. I tak se mu ale jeho oběť vyplatí.  

 

 

Některá zvířata si zachraňují život tím, že při napadení odlomí část těla. Obvykle se zbavují takové, která jim nebude příliš chybět nebo která za čas zase doroste. Existuje však i výjimka, která za život platí něčím nenahraditelným. 

Ocásek není ocásek

Schopnost „sebeamputace“ (odborně autotomie) vědci nově objevili u nevelkých štírů rodu Ananteris z Jižní Ameriky. Při uchopení za „ocásek“ odlomí jeho koncové články včetně jedového bodce. Ze 79 známých druhů prokázali tuto schopnost u 14 z nich. „Ocásek“ štíra, který se po odlomení kroutí a poutá pozornost útočníka, je ale ve skutečnosti zadeček, jímž prochází trávicí soustava. Ta v posledním článku před bodcem s jedovou žlázou končí vylučovacím otvorem.

Trávicí problémy

Štír tak odlomením ocásku přijde o jedový bodec i o vylučovací otvor. Rána se mu sice do několika dnů zahojí, ale ani bodec ani vylučovací otvor už se mu neobnoví. O hladu nezůstane - díky silným klepetům dokáže lovit drobnější kořist i bez jedovatého bodnutí. Produkty trávení však nemůže vyloučit. Hromadí se proto v zadečku, což je už za několik dní zřetelně patrné. Pokud je tlak trusu uzavřeného v zadečku příliš velký, dojde k další amputaci, při které se odlomí články naplněné trusem. 

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Štíři v laboratoři: Je to jed!

Štíři v laboratoři: Je to jed!

Vše pro potomky

Vědci to okomentovali humornou poznámkou – tito štíři mají nejdéle trvající zácpu na světě. Po prvním odlomení zadečku jsou schopni přežít až osm měsíců! A to je důvod, proč se jim autotomie přece jen vyplatí. Ztráta zadečku neomezuje jejich rozmnožovací schopnosti, protože mají pohlavní ústrojí na břišní straně těla. Během těch osmi měsíců života, které obětováním zadečku štír získal, se tak stačí ještě několikrát spářit a zanechat po sobě potomstvo.

Dlouhý život samic

Odlomit zadečkové články ale dokážou jen štíří samci, u samic se tento typ autotomie nevyskytuje. Vědci předpokládají, že to má několik důvodů. Samci mají i bez amputovaného zadečku krátký život a po několika pářeních hynou. Samičky však žijí několik let. Ve svém těle musí vyživovat zárodky, potřebují tedy mnohem vydatnější stravu, kterou by bez jedového bodce neulovily. Novorozená mláďata nosí samičky na zádech a koncovou částí zadečku s jedovatým bodcem je shora chrání. Za obětování zadečku by tak samičky zaplatily mnohem vyšší cenu než samci.

 

 

Smrt na pochodu: Obávaní ohniví mravenci

Smrt na pochodu: Obávaní ohniví mravenci

Vetřelci: Nové druhy přírodu neobohacují

Vetřelci: Nové druhy přírodu neobohacují

Šestinozí dobyvatelé: Nejstarším vládcem pevniny je hmyz

Šestinozí dobyvatelé: Nejstarším vládcem pevniny je hmyz

Klíčová slova:
hmyz, stir
 

Články odjinud