Nejstarší "zvíře" světa

Nejstarší "zvíře" světa
Sdílej
 
Ve skutečnosti moc jako živočich ani nevypadá.

 

 

Ve skutečnosti moc jako živočich ani nevypadají, nemají hlavu, nevidí ani neslyší a jejich tělo se skládá z pouhých dvou zárodečných listů – vnější a vnitřní vrstvy buněk, které se od sebe neliší, nejsou nijak specializované (ektoderm a entoderm). U vyšších živočichů vzniká mezi těmito vrstvami ještě třetí list, mezoderm, buňky všech tří vrstev se během vývoje specializují a vytvářejí všechny orgány a stavební prvky jejich těl.

U žebernatek ke specializaci buněk nedochází a místo třetího zárodečného listu vyplňuje prostor mezi oběma vrstvami řídká buněčná hmota, tzv. mezenchym. Žebernatky tak stojí na samém počátku vývoje mnohobuněčných živočichů – jak vědci prokázali, jsou to skutečně úplně první mnohobuněční nekoloniální živočichové na světě.

 

 

 

I když jde o tak primitivní tvory, mají jednoduchou trávicí soustavu tvořenou kanálky a roztroušenou nervovou soustavu. Všechny žebernatky jsou dravé, zdá se až neuvěřitelné, že tak primitivní tvor je schopen lovu a že se jeho obětí nemusí stávat jen drobný plankton, ale také větší živočichové včetně jiných druhů žebernatek. Jejich nejúžasnější vlastností je ale bioluminiscence – chemická reakce produkující duhové světelné záření.

Nejde ale o jednobarevné stálé světlo, jaké známe třeba u některých svítících brouků či ryb, světelné záření žebernatek probíhá podél jejich žeber a vytváří duhové efekty. Ostatně, podívejte se sami na video výše.

A tady se můžete podívat, jak žebernatky aktivně loví – není pro ně problém pohltit kořist prakticky stejně velkou, jako jsou samy. Úžasné světelné efekty zblízka můžete obdivovat na těchto záběrech:

Více o tématu v ABC 22.

 

 

 

Více o zvířatech:


Šakal nebo liška? Dočkáme se šakala i u nás?

Šakal nebo liška? Dočkáme se šakala i u nás?

Jak kočky zahubily psy

Jak kočky zahubily psy

Nejstrašnější šelmy světa: Potvory pravěké megafauny

Nejstrašnější šelmy světa: Potvory pravěké megafauny

Klíčová slova:
zvire, zebernatka
 

Články odjinud