Teju pruhovaný: Ještěr inteligent

Teju pruhovaný: Ještěr inteligent
Sdílej
 

 

 

Teju pruhovaný je všežravec, živí se rostlinnou i živočišnou stravou. Není však příliš zdatný lovec, protože je při své velikosti a váze poměrně pomalý. Dává proto přednost kořisti, která mu nemůže snadno utéct.

Jeho nejoblíbenější kořistí jsou proto vajíčka jiných druhů plazů a na zemi hnízdících ptáků nebo ještě nelétající ptáčata. Mláďata tejů jsou (podobně jako u velkých druhů varanů) mnohem štíhlejší a pohyblivější a protože ke svému růstu potřebují víc živočišných bílkovin, dávají přednost hmyzu a drobným bezobratlým, loví ale i jiné plazy, teprve v dospělosti si začnou pochutnávat na ovoci.

V přírodě zatím patří k poměrně rozšířeným druhům. Částečně je to tím, že dospělí jedinci nemají mnoho přirozených nepřátel.

 

Teiú - Salvator merianae from Buscaespecies on Vimeo.

 

 

V období páření (kterého se týkal i náš článek v tištěném ábíčku) si samci musí obhájit lovecké teritorium, což se neobejde bez vzájemných urputných soubojů.

 

 

 

Teju pruhovaný je přes svou velikost velmi oblíbeným domácím mazlíčkem. Svou roli v tom nepochybně hraje i skutečnost, že patří k nejinteligentnějším plazům vůbec – někteří chovatelé ho dokonce přirovnávají ke psu. Lze ho vycvičit tak, aby slyšel na své jméno, je schopen plnit jednoduché povely a bezpečně rozeznává svého pána, jehož společnost stejně jako psi aktivně vyhledává.

 

 

 

Více v ABC 8/2016. Více o ještěrech:

 

Miniaturní draci: Ještěři za obrannými valy

Miniaturní draci: Ještěři za obrannými valy

Válka gekonů: Jak se z mazlíčka stane vetřelec

Válka gekonů: Jak se z mazlíčka stane vetřelec

Klíčová slova:
zvire, video, jester, Teju
 

Články odjinud