Neobyčejný noční motýl: Můra prchá před netopýry

Neobyčejný noční motýl: Můra prchá před netopýry
Sdílej
 
Na noční obloze se odehrávají neviditelná dramata. Netopýři mají zálusk na příbuzné motýlů a můry jim musejí unikat.

 

Netopýři hledají, čím by se nasytili – tučná můra je ideální sousto. Ale můry zase dělají, co mohou, aby se zubaté netopýří tlamě vyhnuly. Jejich první obrannou linií je jejich chlupaté tělíčko a měkkými šupinkami krytá křídla. Chloupky pohlcují zvuky, netopýr, který je závislý na odražených ultrazvukových signálech, je tak vidí jen velmi špatně. Můry své „maskování“ ve vzduchu ještě umocní tím, že před netopýrem kličkují, takže mu téměř znemožní jejich zaměření. Ale když k tomu dojde, přichází na řadu poslední krajní řešení – střemhlavý pád k zemi. Podívejte se, co se během letní noci odehrává nad vašimi hlavami:

Nejnápadnější můry

Mezi nejnápadnější noční motýly patří lišajové. Navzdory svému zařazení jich ale celá řada létá i ve dne. Vyznačují se extrémně dlouhými sosáky, jimiž dosáhnou na dno květů, kam se žádný jiný hmyz nedostane. Tyto rostliny s dlouhými květními trubkami tak jsou na lišajích zcela závislé, jen oni je mohou opylovat. Lišajům se občas říká motýl – kolibřík. Nemusí totiž na květ usednout, ale vznáší se nad ním stejně, jako se nad květy vznášejí tito drobní tropičtí ptáčci. A stejně jako oni dovedou vířit křídly takovou rychlostí, že je lidské oko téměř nepostřehne.

Největší noční motýl u nás

Naší největší můrou, tedy nočním motýlem, je martináč hrušňový. Doma je především v jižní Evropě, severní Africe a Blízkém Východě. U nás žije jen na jižní Moravě, právě tudy probíhá severní hranice jeho rozšíření. Objevuje se v květnu až v červnu a v okolí sadů a vinic občas přilétá ke světlu. Samice bývají větší než samci, ti se zase vyznačují typickými péřitými tykadly. Zatímco žravé housenky se živí listím nejrůznějších druhů ovocných stromů, dospělí motýli nepřijímají potravu vůbec. Podívejte se na životní cyklus tohoto nádherného nápadného motýla od vajíčka až po vylíhnutí dospělce z kukly.

O můrách píšeme i v novém ABC.

Přečti si více hmyzu.

Pohled do světa: Tygří, levhartí a medvědí „můry“

Pohled do světa: Tygří, levhartí a medvědí „můry“

Největší motýli světa: Třiceticentimetrová královna

Největší motýli světa: Třiceticentimetrová královna

 

Články odjinud