Veverky v ohrožení

Veverky v ohrožení
Sdílej
 
Roztomilé veverky, které se nejen v českých lesích dočkaly zasloužené ochrany, jsou aktivní po celý rok, tedy i v zimě. Na zimu si dělají zásoby, přesto ale rády využijí lidské štědrosti. Přesto jsou v ohrožení.

 

Tam, kde jsou na to, že je lidé přikrmují, veverky zvyklé, může dojít k situaci zachycené na následujícím videu. Důvěru navíc veverka nejspíš projevuje konkrétní osobě, se kterou má pravidelný přísun potravy spojený.

Pokud se někomu zabydlí veverka na zahradě a lidé jí nijak neubližují a nepronásledují ji přílišnou pozorností, může tento chytrý hlodavec zdomácnět natolik, že se bez obav promenuje i v nejtěsnější blízkosti domu a jeho vybavení využívá pro své potřeby. Zahrada skýtá bohatou nabídku potravy (nemluvě o přikrmování lidmi), úkrytů i míst, která se hodí jako zásobárny na zimu. Majitelé musí být samozřejmě mimořádně tolerantní. Ale sledování veverky při práci je natolik zábavné, že jim všechny drobné škody vynahradí.

Zatímco u nás jsou veverky chráněné, ale v podstatě je ohrožují jen jejich přirození nepřátelé, což jsou především kuny a draví ptáci, na Britských ostrovech je situace jiná. Tam byla v šedesátých letech minulého století vysazena severoamerická veverka popelavá (Sciurus carolinensis), která je větší a agresivnější, takže slabší veverku obecnou vytlačuje z jejích domovů. Mimo to má i odlišné potravní nároky. Okusuje kůru ze živých dospělých stromů, takže odumírají. Hned na jaře požírá květy a plody ještě před dozráním, veverky obecné proto v létě a na podzim hladovějí.

Nejhorší ranou, kterou sebou tento invazní druh přinesl, je ale virus, vůči němuž je imunní, zatímco evropským veverkám způsobuje smrtelné onemocnění. Britští vědci a ochránci přírody tak hledají všechny možné způsoby, jak původní veverky ochránit. Jednou z možností je zakládání speciální záchranných stanic pro veverky. Na jednu takovou ve Skotsku vás zve následující video.

Více o veverkách se můžete dočíst v ABC 08/2017!

 

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Hororový křeček loví škorpiony a vyje na Měsíc

Veverky se slunečníkem

Veverky se slunečníkem

Skutečný Scrat? Veverka "schovává" ořech do živé skrýše (a pes čučí)

Skutečný Scrat? Veverka "schovává" ořech do živé skrýše (a pes čučí)

Šavlozubá veverka Scrat běsní v novém filmu. Mrkejte na to!

Šavlozubá veverka Scrat běsní v novém filmu. Mrkejte na to!

 

Články odjinud