Trpasličí slon bornejský: Prcek mezi obry | Ábíčko.cz

Trpasličí slon: Prcek mezi obry

Trpasličí slon: Prcek mezi obry
Sdílej
 
Ostrov Borneo je domovem celé řady vzácných a ohrožených druhů živočichů. Slon bornejský mezi nimi zaujímá jedno z předních míst. Tento trpaslík je prckem mezi obry.

 

Nejmenšímu poddruhu slona indického se skutečně často přezdívá trpasličí slon. Proti svým téměř dvojnásobně velkým příbuzným je opravdu trpaslíkem. Přesto není jediným podobně zakrslým slonem – téměř stejnou velikost má i zcela nepříbuzný druh z Afriky, slon pralesní (Loxodonta cyclotis). Ten je ale na rozdíl od slona bornejského, který je pouhým poddruhem, samostatný druh zcela nepříbuzný se svým velkým bratrancem, slonem africkým (L. africana).

Slon z ostrova

Slon bornejský (Elephas maximus borneensis) žije pouze v malajském regionu Sabah v severovýchodní části Bornea. Jeho trpasličí vzrůst je typickým příkladem ostrovního nanismu, tedy zmenšení normálně vzrostlých jedinců určitého druhu (nejčastěji savců), kteří se ocitli na omezeném prostoru. Přesný mechanismus zmenšování dosud vědci neznají, ale domnívají se, že svou roli tu hrají zhoršené životní podmínky, především omezené množství potravy. A protože menší živočich jí potřebuje méně, jsou zmenšení jedinci ve výhodě proti svým větším příbuzným. Asijští sloni jsou často přizpůsobeni životu v pralese, slon bornejský je ale na pralesní prostředí vázaný ze všech nejvíc. Podívejte se, jak se mu v pralese žije.

Hannibalovi sloni: Dobyvatelova nebezpečná zbraň

Hannibalovi sloni: Dobyvatelova nebezpečná zbraň

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Hedvábní pojídači mravenců: Nejmenší mravenečníci světa

Hedvábní pojídači mravenců: Nejmenší mravenečníci světa

Klíčová slova:
slon bornejský, sloni, zvíře, příroda