Nejkrásnější podvodní fotografie: Umění pod vodou Ocean Art

Nejkrásnější podvodní fotografie: Umění pod vodou Ocean Art
Sdílej
 
Soutěž o nejkrásnější podvodní fotografie loňského roku (Ocean Art 2022) má své vítěze. Prohlédni si Umění pod vodou a nejkrásnější podvodní fotografie.

Soutěže Ocean Art o nejkrásnější podvodní fotografie roku 2022 se zúčastnili fotografové z 96 zemí, kteří soutěžili ve 14 kategoriích. Porota vyhodnotila nejlepší fotografie z každé z nich a vybrala i absolutního vítěze. Připravili jsme pro vás výběr těch nejkrásnějších.

Nejkrásnější foto Ocean Art 2022:

chobotnice karibská •  Ocean Art Underwater Photo Competition, Underwater Photography Guide, www.uwphotographyguide.com

Chobotnice karibská:

Chobotnice karibská (Octopus briareus) během péče o svá vajíčka nepřijímá potravu a po vylíhnutí mláďat uhyne. Jedinečný snímek zachycuje vajíčka krátce před líhnutím mláďat a stal se vítěznou fotografií celé soutěže.

Atol Fakarava:

Atol Fakarava ve Francouzské Polynésii byl pro svůj jedinečný ekosystém vyhlášen biosférickou rezervaci UNESCO. Krátce po hromadném vytírání bodloků (Acanthuridae) přilákal nadbytek potravy do mělkých vod atolu nezvyklé množství žraloků.

ploskozubci vysokočelí •  Ocean Art Underwater Photo Competition, Underwater Photography Guide, www.uwphotographyguide.com

Ploskozubci vysokočelí:

Ploskozubci vysokočelí (Bolbometopon muricatum) se na noc shlukují do těsného hejna, v němž jsou lépe chráněni před nočními dravci. Fotografie vznikla za úsvitu krátce předtím, než se rozplavali.

Mládě velryby jižní:

Dvou až tříměsíční mládě velryby jižní (Eubalaena australis) je nezvykle bílé. Není to však albín, jen barevná varieta, která se objevuje u jednoho mláděte ze sta. Jak bude dospívat, postupně zčerná.

Rozedranec proužkovaný:

Rozedranec proužkovaný (Antennarius striatus) je poměrně běžná ryba dna v mnoha světových mořích. Fotograf měl ale mimořádné štěstí, neboť při pobřeží Floridy objevil jedince nezvykle červeně zbarveného.

Podívej se na fotky z Ocean Art 2022:

Větevník košatý:

Koráli, jako je vyfotografovaný větevník košatý (Acropora florida), se rozmnožují pouze jednou ročně, obvykle v době úplňku. Všichni ti drobní tvorečkové naráz vypouštějí vajíčka a spermie a jejich vzájemné oplodnění nechávají na mořských proudech.

Nahožábří plži:

Nahožábří plži (Nudibranchia) patří k nejbarevnějším bezobratlým živočichům moří. Krásnou ukázkou jejich neobvyklých barev je až 7,5 cm dlouhý druh Tambja morosa vyfotografovaný v indonéských vodách.

Sladkovodního krab z Taiwanu:

Mezi nejkrásnějšími fotografiemi se ocitly i snímky pořízené ve sladkých vodách. Jedním z nich je i jedinečný snímek sladkovodního kraba rodu Geothelphusa z Taiwanu.

Tanec nejpestřejších ryb:

Jednou z nejpestřejších ryb oceánu je vřeténka mandarín •  Ocean Art Underwater Photo Competition, Underwater Photography Guide, www.uwphotographyguide.com

Jednou z nejpestřejších ryb oceánu je nepochybně sotva 6 cm dlouhá vřeténka mandarín (Synchiropus splendidus). Tato rybka se vyznačuje tím, že nemá šupiny a je krytá jedovatým slizem. Fotograf zachytil pár vřetének během jejich zásnubního tance.

Vějířník třásnitý:

Vějířník třásnitý (Solenostomus paradoxus) patří do příbuzenstva mořských koníčků a jehel. Rybku dlouhou kolem 10 cm je ale nesnadné objevit – bývá totiž dokonale maskovaná ve větvích korálů, a dokud se nepohne, je prakticky neviditelná.

Klauni obojkoví:

Drobné korálové rybky klauni obojkoví (Amphirion perideraion) se skrývají v bezpečí žahavých chapadel sasanky velkolepé (Heteractis magnifica). Soužití je výhodné pro oba – sasanka klauny chrání před nepřáteli, ti jí za to poskytují zbytky své potravy.

Mořský drak:

mořský drak •  Ocean Art Underwater Photo Competition, Underwater Photography Guide, www.uwphotographyguide.com

Prakticky ve všech oceánech žije tento přibližně pěticentimetrový jedovatý nahožábrý plž glaukus atlantský (Glaucus atlanticus). Pro jeho nezvyklý vzhled se mu říká mořský drak nebo mořská vlaštovka.

Ježovka Mathaeova:

Ježovka Mathaeova (Echinometra mathaei) se díky svým ostnům dokáže prohrabat i do skalnatého podloží. Ostny chrání nejen ji, ale také drobné krevety, které s ní žijí v symbióze. Ty se dokážou přizpůsobit barvě ostnů tak, že jsou mezi nimi téměř neviditelné.

Sumka a kreveta:

Přestože přisedle žijící sumky (Ascidiacea) moc nepřipomínají živočichy, stejně jako obratlovci patří do kmene strunatců. Dutiny, v nichž mají žábry, využila drobná kreveta, která v ní našla bezpečný úkryt.

Ocean Art Underwater Photo:

Mezinárodní soutěž Ocean Art Underwater Photo uspořádal již po jedenácté internetový průvodce podvodní fotografie Underwater Photography Guide. Porotu, která vybírá nejlepší snímky, tvoří zkušení světoví podmořští fotografové. Při hodnocení přihlížejí i k příběhu, který se k fotografii vztahuje. Další vítězné snímky, které se nám do ABC nevešly, si můžete prohlédnout tady.

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

20 nejdivnějších zvířat, které fakt existují

První luskoun v Evropě se jmenuje Šiška

První luskoun v Evropě se jmenuje Šiška

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

Monstra z hlubin: Nejstrašnější úlovky

 

Články odjinud